Om våld: En exempellös inblick i den afrikanska avkoloniseringsprocessen

Om våld är en dokumentär från 2014, skriven och regisserad av Göran Olsson. Genom att gräva i arkiven på Sveriges Television har regissören funnit inspelningar, bilder och intervjuer som hjälper honom återskapa afrikanska människors historia och deras kamp för frihet och självständighet. 

Om våld, som vunnit priser på filmfestivaler i Berlin, Oslo och Göteborg och nominerats på den prestigefyllda Sundancefestivalen, kommer vara möjlig att upptäcka från och med 2 maj på VoD, som en del av Docs from around the World-samlingen.

Under kalla kriget bestämde sig radikala svenska filmskapare för att se på de antiimperialistiska och socialistiska rörelser som reste sig runt om i världen och, mer specifikt, i Afrika. Genom att klippa och kombinera runt ett hundra timmar av arkivmaterial, som var ett resultat av dessa inspelningar, erbjuder regissören tittaren en exempellös inblick i den afrikanska avkoloniseringsprocessen.

För att förstå koloniala ambitioners inneboende våld måste man dyka in i dessa slående bilder, eftersom detta institutionaliserade och avhumaniserade våld enbart skulle kunde resultera i det lika våldsamma och desperata vedergällning som kännetecknade avkoloniseringen.

“Ögonblick från den tiden” som presenteras i filmen kommer från fronterna i Tanzania och Algeriet, är rapporter givna av gerillasoldater i Moçambique eller intervjuer med vita bosättare i Rhodesia… De blandar bosättarnas påstådda rena samvete och avslappnade golfspelande med de afrikanska befolkningarnas, under den vita elitens makt, hårdare verklighet

Varje en av dessa fragment (presenterade som “nio scener av imperialistiskt självförsvar”) återger en bild av den koloniala fasan, men deras samverkan ger det förbluffande intrycket att en karta av våld i Afrika ritas framför ens ögon.

Berättarrösten, som kontextualiserar dessa bilder, tillhör Lauryn Hill. Den tidigare Fugees-medlemmen var involverad i regissörens tidigare film, The Black Power Mixtape 1967-1975, som en kommentator tillsammans med andra stora namn inom afroamerikansk kultur. 

Om våld är inspirerad av “Jordens fördömda” av Frantz Fanon, en intellektuell från Franska Karibien och en pionjär inom afrokaribisk literatur. Publicerad 1961, boken är en grundlig analys av det våld som åtföljde afrikansk avkolonisering och de diverse konsekvenser som följde. “Jordens fördömda” hade ett förord av Jean-Paul Sartre och har influerat flera generationer av afrikanska författare. 

Filmen är en viktig dokumentär som kombinerar makten som Frantz Fanons ord och bilder från modern historia har. Den ger genljud i vår värld idag, eftersom våld bara kan orsakas av våld.

den 30 april 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube