Förstå världen med Walk This Way

Andra samlingen under 2016 från Walk This Way är redo att släppas. Distributionsprogrammet VOD tar filmer till plattformer som Itunes, Amazon, Google Play, Filmin, Flimmit, Universciné med flera. Ett nytt urval har förberetts för dokumentärfilmssektionen Docs From Around the World, som förra året inkluderade filmer avMika Kaurismäki (Mama Africa) och Ilian Metev (Sofia's Håb). Med hjälp av sju hyllade dokumentärer kommer tittare ges möjligheten att förstå världen lite bättre.

Den polska filmen Papusza, av regissörerna Joanna Kos-Krauze och Krzysztof Krauze, en av de mest unika filmerna i urvalet, blandar fiktion och fakta för att porträttrera Bronislawa Wajs (aka Papusza), den kända polska och romska klassiska poeten och sångaren (1908-1987). Den svartvita filmen, som belönades på filmfestivalen i Karlovy Vary, skildrar en begåvad kvinna som vill bevara sin kultur med ord och måste betala ett plågsamt pris för det beslutet. Filmen kommer vara tillgänglig i Belgien, Tjeckien, Frankrike, Ungern, Irland, Italien, Luxembourg, Nederländerna, Portugal och Slovakien.

En annan biografisk dokumentär om kämpande artister är Och tiden har sin gång i Shanghai av Uli Gaulke. Beskriven som en kinesisk Buena Vista Social Club, denna tyska dokumentär dyker in i historien om Shanghais Peace Old Jazz Band, ett jazzband med medlemmar vars åldrar går från 65 till 87 år, som har kämpat hela sina liv mot Kinas många förtryckande faser, och längar efter det oundvikliga internationella genombrottet. Filmen kommer vara tillgänglig i Danmark, Frankrike, Irland, Italien, Norge, Spanien, Sverige och Storbrittanien.

Gammal ålder är också mittpunkten i en mer intim och personlig historia, Forget Me Not, av den tyska filmskaparen David Sieveking. Regissören målar ett porträtt av sin mamma, som lider av Alzheimers, och de svåra konsekvenserna av en sådan sak för en familj – även en väldigt speciell familj formad av de öppna relationerna under studentrörelsen på 1960-talet. Belönad på Locarno Critics Week, filmen kommer vara tillgänglig i Irland, Italien, Norge, Spanien och Storbrittanien.

60- och 70-talet står också i stårkastarljuset i Om våld av den svenska regissören Göran Olsson. En exempellösa skildring, med hjälp av den kontroversiella essän Jordens fördömda av Frantz Fanon, av nationalistiska självständighetsrörelser i Afrika samt en skarp analys om de avhumaniserande effekterna av colonialism. Filmen är ett måste för att förstå arvet av vit, västerländsk imperialism, och filmens berättare är ingen annan än sångaren Lauryn Hill. Dokumentären, som var visades på filmfestivalen i Berlin, kommer vara tillgänglig för tittare i Belgien, Tyskland, Luxembourg, Nederländerna och Spanien.

Ett annat globalt ämne tacklas i Laddat (Macht Energie) av den österrikiska filmskaparen Hubert Canaval. Filmen ställer en svår fråga: hur kan vi fortsätta använda energi från olja och gas utan att förstöra världen omkring oss? En insiktsfull dokumentär om energisektorn och dess relation till klimatförändring och vår planets framtid. Tittare från Belgien, Danmark, Frankrike, Irland, Italien, Luxembourg, Nederländerna, Spanien, Sverige och Storbrittanien kommer kunna se filmen.

Jordens framtid placeras också under mikroskopet i Befolkningsboom av den österrikiska regissören Werner Boote. Är världen överbefolkad? Är förminskande resurser, berg av giftigt avfall, svält och klimatförändring resultatet av överbefolkning? Filmen är en intelligent dokumentär som studerar konsekvenserna av demografisk växt och den kommer vara tillgänglig i Belgien, Finland, Irland, Italien, Nederländerna, Norge, Spanien, Sweden och Storbrittanien.

Slutligen, forskning är även brännpunkten i dokumentären CERN av österrikiska filmskaparen Nikolaus Geyrhaulter. Regissören ger sig in i centret och möter folket som skapade Large Hadron Collider, försöker begripa poängen bakom det schweiziska forskningscentrets mål, där forskarna gör sitt bästa för att återskapa Big Bang. Filmen kommer vara tillgänglig i Danmark, Finland, Tyskland, Norge, Spanien, Sverige och Storbrittanien.

Kommande samlingar kommer avslöjas snart!

den 30 april 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube