Europeiska filmer om musik: Walk this Ways Top 7

Musik är en vässentlig del av filmskapande, vars magi blir tydligast när filmen handlar om det. Här är Walk this Ways urval av 6 filmer som berättar historier om inspirerande musiker:

Och tiden har sin gång i Shanghai (dokumentär) av Uli Gaulke

Regisserad av Uli Gaulke, (författare av Havanna Mi Amor, utvald och belönad vid Cinéma du Réel Festival, Filmfest München och Sundance Film Festival) dokumentären berättar historien om det “äldsta jazzbandet i världen” – Peace Old Jazz Band. Genom att följa bandets resa till Rotterdam för North Sea Jazz Festival skildrar filmen kraften som hängivelse till musik har, trots förtrycket av kultur under kulturrevolutionen i Kina. Det här är en vacker framgångssaga, med många roliga kulturella missförstånd på köpet. Och tiden har sin gång i Shanghai kommer att släppas på VoD 2 maj, via Docs from around the world-samlingen. 

Mama Africa (dokumentär) av Mika Kaurosmäki

Mama Africa är en dokumentär om Miriam Makeba – en afrikansk musiker som uppnådde internationellt erkännande som en superstjärna och spred sydafrikansk musik till omvärlden. Hennes motstånd till apartheid tvingade henne i exil, vilket blev hennes chans för internationell succé – hon sjöng för John F. Kennedy och Marlon Brando och uppträdde med Harry Belafonte och Nina Simone. Långt före många andra blev hon en symbol för sanning och rättvisa för alla förtryckta människor. Förra året släpptes Mama Africa på VoD på Walk this Way… och den är fortfarande tillgänglig!

Buena Vista Social Club (dokumentär) av Wim Wenders

Liknande till Och tiden har sin gång i Shanghai, Buena Vista Social Club handlar om ålderdomliga kubanska musiker vars talanger stort sett hade glömts bort efter Castros erövrande av Cuba. Men nu tas de ur pension av Ry Cooder, som reser till Havana för att samla ihop musikerna. Triumferande prestationer och fantastisk musik återuppväcker musikernas karriärer – en musik- och filmupplevelse som inte borde missas.

Pop Redemption (fiktion) av Martin Le Gall

En black metal-grupp är på väg att splittras efter 15 år. På väg till sin sista spelning på Hellfest, en fransk musikfestival, utlöser en dödlig olyckshändelse flera missöden. En blandning av en “trettioårskrisfilm”, en roadmovie, och en film om vänskap, Pop Redemption är en rolig fransk komedi och ett måste för metalheads.

Eden (fiktion) av Mia Hansen-Love

Eden är en fransk dramafilm som följer Paul, en fransk DJ som beröms för att ha uppfunnit “French house”, en form av fransk elektronisk musik som populäriserades under 1990-talet. Filmen sträcker sig över 20 år av en musikers liv i Paris och är ett eftertänksamt, melankoliskt och elegant drama som utspelar sig i den elektroniska musikvärlden.

Amy (dokumentär) av Asif Kapadia

Asif Kapadia visar mästerfullt Amy Winehouses liv i hennes egna ord. Med tidigare osett arkivmaterial och ohörda låtar, avslöjar dokumentären personen bakom stjärnan. Vinnaren av Oscar för bästa dokumentär hyllar en stor artist som, trots bara två släppta album, har blivit en av vår tids viktigaste jazzsångare.

La Vie en Rose (långfilm) av Olivier Dahan

Vinnaren av två Oscarsstatyetter, La Vie en Rose är livshistorien om den franska sångaren Édith Piaf. Från barndom till berömelse, från triumf till förtvivlan, från Belleville till New York, med den fantastiska Marion Cotillard i huvudrollen följer filmen det häpnandsväckande livet som « La Môme Piaf” levde.

den 30 april 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube