Europeiska filmer om minnesförlust och familjen och kärlekens kraft

En lista på europeiska filmer som finkänsligt skildrar sättet som minnesförlust påverkar folks liv med extraordinär intensitet.

Forget Me Not av David Sieveking (dokumentär, 2012, Tyskland)

Forget Me Not är en film om filmskaparens mamma som, i likhet med två miljoner andra tyskar, lider av Alzheimers sjukdom. David Sievekings föräldrar hade tagit del i studentrörelserna och hade en öppen relation, som dramatiskt testas av sjukdomen när hela familjen tvingas hantera oväntade konflikter. Forget Me Not, gjord med humor och häpnadsväckande uppriktighet, ger tittaren med hjälp av personliga arkiv en mänsklig bild av hur Alzheimers kan förstöra familjer. Filmen vann Critics Week Award på filmfestivalen i Locarno 2012 och kommer släppas på VoD 2 maj, som en del av Docs from around the world-samlingen. 

Head Full of Honey av Til Schweiger (2014, Tyskland)

Vinnaren av Audience Award vid 2015 German Film Awards och den största publiksuccén det året, Head Full of Honey är en ömsint och kärleksfull historia som ser på det speciella bandet mellan 11-åriga Tilda och hennes farfar Amandus, som långsamt förlorar sitt sinne. När hennes son inte kan handskas med Amandus längre, och är på väg att skicka honom till ett vårdhem, ingriper Tilda för att försöka förhindra det på alla sätt som hon kan.

A Second Childhood av Pupi Avati (2010, Italien)

A Second Childhood är historien om ett par och deras kraftfulla kärlek. Filmen följer Lino och Chicca. Lino lider av allvarliga minnesproblem som sakta men säkert förvärras och börjar störa deras dagliga rutiner. Till en början bestämmer sig paret för att skratta bort det men problemet gör sig påmind mer och mer tills de får en diagnos – en degenerativ sjukdom som förstör hjärnan. Filmen vann Special Silver Ribbon från Italian National Syndicate of Film Journalists 2011.

Flore av Jean-Albert Lièvre (dokumentär, 2014, Frankrike)

Flore är en personlig dokumentär av Jean-Albert Lièvre, som måste komma underfund med sin mammas Alzheimers. När han ser hennes tillstånd förvärras tar Lièvre med sin mamma till ett hus på Korsika, som blir en vändpunkt för dem båda. Filmen börjar med en mobilkamera som spelar in de negativa effekterna av medicinerna, och blir en känslomässig dokumentär om natur och resan tillbaka till livet.

Iris av Richard Eyre (2001, Storbrittanien, USA)

Vinnare av en Oscar för bästa manliga biroll och ett Bafta-pris för bästa kvinnliga huvudroll, Iris berättar vackert den sanna historien om den livslånga romansen mellan författaren Iris Murdoch och hennes man, John Bayley, från deras dagar som studenter och genom deras kamp mot Alzheimers. Filmen har välkända skådespelare i rollistan, som Judi Dench, Kate Winslet, Jim Broadbent och Hugh Bonneville.

den 30 april 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube