Fem europeiska dokumentärer som ifrågasätter vår planets dåtid, nutid and framtid

Människor har förlorat sin förbindelse till naturen och det kan åstadkomma vår planets förstörelse. Finns det något hopp för mänskligheten? Dessa europeiska dokumentärer kan kanske hjälpa dig hitta svaret:

Population Boom av Werner Boote (2013)

En smart och intelligent dokumentär av den österrikiske regissören Werner Boote – känd för Plastic Planet – som undersöker konsekvenserna av befolkningstillväxt, samtidigt som jordens befolkning når sju miljarder. På ett lättförståeligt och underhållande sätt frågar Boote om krympande resurser, berg av giftigt avfall, svält och klimatförändring as konsekvenser av av överbefolkning. Filmen kommer vara tillgänglig från och med 2 maj via Walk this Ways Docs from around the world-samling.

Energized av Hubert Canaval (2014)

Energized är en dokumentär den österrikiske filmskaparen Hubert Canaval, som denna gång diskuterar kärnkraftkatastrofer, krig om olja och gas, klimatförändring och ständigt ökande energikonsumption. Är det möjligt att möta våra energibehov utan att förstöra vår egen tillvaro? Är ren energi ett realistiskt alternativ? Med användande av enkelt språk ger dokumentären en aktuell insikt om gröna resurser och dess potential. Filmen kommer vara tillgänglig från och med 2 maj via Walk this Ways Docs from around the world-samling.

CERN av Nikolaus Geyrhalter (2013)

CERN är en enastående dokumentär av ännu en regissör från Österrike, den mångbelönade Nikolaus Geyrhalter, som tar publiker in i den enorma CERN – Europeiska Council for Nuclear Research – anordningen. Intervjuer med experter, som uppfann och drev en gigantisk Big Bang-maskin, och den fenomenala scenografin kombineras för att göra filmens bild av forskning och vår planets födelse vacker och filosofisk. Nikolaus Geyrhalter är skaparen av hyllade dokumentärfilmer Washed Ashore, Our Daily Bread, Abendland, och Homo Sapiens, som hade sin premiär vid det här årets filmfestival i Berlin. CERN kommer vara tillgänglig från och med 2 maj via Walk this Ways Docs from around the world-samling.

Fossil Free (VPRO Backlight) av Martijn Kieft (2015)

Fossil Free är en dokumentär av holländske filmskaparen Martjin Kieft om en växande grupp av medborgare, som inte längre har någon tillit till det sätt som politiker hanterar klimatförändring. De fokuserar på finanssektorn, eftersom investeringar i kol, olja och gas inte enbart får temperaturerna att stiga, utan även involverar en vässentlig finansiell risk. Genom kampanjer och konversationer försöker Fossil Free-aktivisterna få företag att dra sig ur investeringar som är ansvariga för höga halter koldioxidutsläpp. VPRO Backlight följer aktivister och aktiemäklare på jakt efter förmånen och nödvändigheten av detta nya sätt att delta i kampanjer. Du kan se Fossil Free online here

Planet Ocean av Yann Arthus-Bertrand och Michael Pitiot (2012)

Planet Ocean är en dokumentär av uppmärksammade miljöaktivisten Yann Arthus-Bertrand, en fransk fotograf, journalist och korrespondent, känd för sin bok Earth from Above (1999) och sina filmer Home (2009) och Human (2015) och Michael Pitiot, fransk manusförfattare och filmregissör. Filmen ser planeten som ett ekosystem, där liv är sammankopplat, och berättar den sorgliga historien om havet som enkelt utnyttjas eftersom ingen egentligen äger det. Med slående bilder och ett intelligent narrativ är film en djupsinnig kritik av hur mänskligheten förstör sin egen planet.

den 30 april 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube