Åtta filmer tar en titt på världens äldsta yrke

Inkomstklyftor, fattigdom, förhoppningar om ett bättre liv, brist på möjligheter, eller enkel sexuell nyfikenhet – Walk This Way presenterar en lista på europeiska filmer som ser på anledningarna bakom valet att arbeta med världens äldsta yrke:

Much Loved av Nabil Ayouch (Marocko, Frankrike) - 2015

Nabil Ayouch’s Much Loved är en kontroversiell marockansk film om fyra kvinnor som arbetar som prostituerade. Scenografin avslöjar sättet som den manliga blicken kan reducera kvinnor till objekt och kvinnors kamp mot hyckleriet och förödmjukelsen i det marockanska samhället, som både utnyttjar och fördömer dem. Filmen har haft allvarliga konsekvenser i verkliga världen: skådespelerskan Loubna Abidar (nominerad till Queer Palm-priset på filmfestivalen i Cannes 2015) attackerades och tvingades fly till Frankrike. Del av Walk This Ways Premium Films-samlingen, Much Loved kommer vara tillgänglig på VoD från och med 16 maj.

Bliss av Doris Dörrie (Tyskland) – 2012

En filmatisering av Ferdinand von Schirachs novell, Bliss är en fängslande kärlekshistoria mellan Irina (Alba Rohrwacher) och Kalle. De möts, i Berlin, staden som Irina har flytt till efter att hennes släktningar mördades och hon våldtogs i sitt krigshärjade hemland. I Berlin arbetar hon illegalt som prostituerad, där hennes försök att finna lycka ständigt utmanas. Bliss, en del av Unexpected Love Stories-samlingen, kommer vara tillgänglig på VoD från och med 27 juni.

House of Tolerance av Bertrand Bonello (Frankrike) - 2011

Regisserad av Bertrand Bonello (känd för biografin Saint Laurent), House of Tolerance tävlade 2011 på Cannesfestivalen. Filmen, som utspelar sig i början av 1900-talet, ser på en elegant bordell i Paris, där bordellmamman behandlar kvinnorna som sin egendom och där utgifterna överstiger intäkterna, vilket leder till att bordellen sjunker djupare ner i skulder. Kvinnornas problem (graviditeter, missbruk, fysisk misshandel) visas tillsammans med de vänskaper och den tillgivenhet som kvinnorna känner för varandra.

Paradis: Kärlek av Ulrich Seidl (Tyskland, Frankrike, Österrike) - 2012

Paradis: Kärlek, en del av en trilogi tillsammans med Paradis: Tro och Paradis: Hopp, belyser manlig prostitution. Europeiska kvinnor, kända som “sugar mamas”, letar efter afrikanska män som säljer kärlek för att överleva. Genom ögonen på Teresa, en 50-årig österrikisk kvinna som reser till Kenya på jakt efter lycka och kärlek, illustreras de fruktansvärda verkligheterna om global orättvisa för publiken.

A Man’s Job av Aleksi Salmenperä (Finland) - 2007

A Man’s Job är en till film som utforskar ett ovanliga ämne, manlig prostitution, och anledningarna bakom det. Filmen berättar historien om den desperata Juha som upptäcker att han på två timmar tjänat lika mycket som för två dagars arbete på sitt gamla jobb. För att försörja sina tre barn börjar familjemannen Juha sälja sin kropp. En återspegling av familjeförplikelser och den manliga rollen i samhället, filmen har belönats med flera nomineringar och priser på internationella filmfestivaler.

New York Immigrant by James Gray (USA, Frankrike) - 2013

New York Immigrant utspelar sig 1921 och följer Ewa Cybulski (Marion Cottilard) och hennes syster Magda som reser från Polen till New York i hopp om ett bättre liv. När läkare upptäcker att Magda är sjuk skilds de två kvinnorna åt och Ewa lämnas ensam. Hennes liv tar en oväntad vändning när hon tvingas in i prostitution och hennes amerikanska dröm förvandlas till en kamp för att överleva. Filmen tävlade på filmfestivalen i Cannes 2013.

The Chosen Ones av David Pablos (Frankrike, Mexiko) - 2015

Upptäckte av Un Certain Regard-priset på Cannesfestivalen 2015, The Chosen Ones följer inte bara historien om en 14-årig flicka som tvingas in i prostitution, utan även historien om en ung pojke som tränas av sin pappa att lura in unga tjejer i prostitution, vilket fångar honom i en värld som är väldigt svår att ta sig ur.

A Call Girl av Damjan Kozole (Slovenien) - 2009

A Call Girl är en modern berättelse om prostitution som avslöjar anledningarna bakom ett sådant beslut i dagens samhälle. Filmer handlar om Alexandra (Nina Ivanisin), en småstadstjej som studerar engelska i Ljubljana. Hon är ambitiös och har stora planer för sin framtid. Det ingen vet, så klart, är att prostitution är hennes inkomstkälla. Nina Ivanisin vann priset för bästa skådespelerska på filmfestivalen i Les Arcs 2009. 

den 14 maj 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube