5 oväntade lesbiska kärlekshistorier

Den vi älskar är en del av vem vi är. Här är en lista på våra topp fem filmer som utforskar begär, tillgivenhet och ovillkorlig kärlek mellan två kvinnor. 

Kyss mig av Alexandra-Therese Keining (2011 – Sverige)

Tillgänglig på VoD från och med 27 juni som en del av Unexpected Love Stories-samlingen.

Kyss mig är ett svenskt drama som följer Mia och Frida, både i trettioårsåldern, som möter varandra för första gången på sina föräldrars förlovningsfest. Mia ska gifta med sin pojkvän men när hon lär känna Frida börjar starka känslor utvecklas mellan dem. En vacker och elegant kärlekshistoria som utforskar otrohet och homosexualitet på ett ovanligt och fängslande sätt, med hjälp av väldigt starka rollprestationer av Ruth Vega Fernandez och Liv Mjönes.

Carol av Todd Haynes (2015 – USA, Storbrittanien)

Oscarsnominerade Carol har tagit den mångfald som biobesökare länge har frågat efter till den internationella scenen. Oscarsvinnaren Cate Blanchett och Rooney Mara (vinnare av priset för bästa kvinnliga skådespelare på filmfestivalen i Cannes 2015) ger häpnadsväckande rollprestationer. Filmen utspelar sig i New York på 1950-talet, där en tjej som jobbar på ett varuhus i Manhattan och drömmer om ett mer meningsfullt liv möter och förälskar sig i Carol Aird, en förförisk kvinna fast i ett misslyckat äktenskap.

Blå är den varmaste färgen av Abdellatif Kechiche (2013 – Frankrike, Belgien, Spanien)

Vinnare av Guldpalmen 2013, Blå är den varmaste färgen är en ömsint kärlekshistoria om sexuella upptäcker i ungdomen. Varje en av Adeles föreställningar om kärlek vänds upp och ner när hon möter Emma, en ung kvinna med blått hår, som tillåter sig själv upptäcka begär och hävdar sig själv både som kvinna och vuxen. Filmen, löst baserad på en serietidning, har den internationellt kända franska skådespelerskan Léa Seydoux tillsammans med nykomlingen Adèle Exarchopoulos.

How to Disappear Completely av Przemysław Wojcieszek (2014 – Polen)

Ett slumpmässigt möte i Berlins tunnelbana leder till ett engångsligg. Genom att inte använda sig av ett vanligt narrativ fängslar den här polska filmen med mörkt och drömliknande berättande, som griper sin publik med mystik och sina karaktärers komplexiteter. Musik fungerar som filmens mittpunkt och till och med titeln är en referens till en låt av Radiohead.

Two Mothers av Anne Zohra Berrached (2014 – Tyskland)

Anne Zohra Berracheds första långfilm, Two Mothers, om with kärlek och graviditet, följer två kvinnor som bemöts av sociala och juridiska problem när de vill ha ett barn som ett gift lesbiskt par. De tvingas handskas med väldigt höga avgifter, stigmatisering och modet som krävs för att fortsätta kämpa. Filmen vann FGYO-Dialogue in Perspective-priset på filmfestivalen i Berlin 2013.

den 24 juni 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube