Intervju: Ferzan Ozpetek, regissör Spänn fast säkerhetsbältet

En intensiv och förbjuden kärlek. År som går förbi. Sjukdom och störd balans. Resan för att tillfriskna känslomässigt och fysiskt. Med Spänn fast säkerhetsbältet (Fasten Your Seatbelts), sin tioende långfilm, återvänder Ferzan Ozpetek till sina favoritteman: kärlek, vänskap, och hur man reagerar på oväntade händelser. Filmen, som är en del av Unexpected Love Stories-samlingen, kommer vara tillgänglig på video on demand från och med 27 juni.

Intervju:

Varför titeln? Spänn fast säkerhetsbältet?
Ferzan Ozpetek: Titeln hänvisar till det faktum att ibland i livet, förr eller senare, sker allting turbulent, precis som på ett flygplan: ett stort ögonblick rör dig och du behöver sätta på dig ditt säkerhetsbälte. Här berättar jag historien om ett par (Elena, spelad av Kasia Smutniak och Antonia, spelad av Francesco Arca) som möter flera svåra utmaningar under loppet av tretton år. Men filmen talar speciellt om tid, vänskap och sjukdomar genom en fantastisk kärlekshistoria. Nu när jag är 55, vet jag det som finns kvar starkt hos mig är kärlek, vänskap och solidaritet mellan människor.

Vad inspirerade dig för denna film?
Ett par vänner. En kväll, ungefär sex år sedan, organiserade jag en middagsfest för en av mina vänner som inte hade mått bra och hade förändrats en hel del fysiskt. Jag frågade henne, kanske taktlöst, om hon och hennes man fortfarande låg med varandra. Och hon sa, “inte bara det: vi åtrår också fortfarande varandra! Lite är avtändande för män.” Den här meningen fick mig att skratta men även rörde mig. Jag kände kärleken mellan dem trots utmaningarna och förändringarna under åren.

Filmen lämnar lite till fantasin beträffande sjukdom: kemoterapi, håravfall, sex i ett sjukhus…
Man pratar alltid bävande om sjukdom. Nu för tiden, folk vill skratta när de går till biografen, men i denna film är det tårar likväl skratt, det är medkänsla. Historien verkar först av allt lättsam, sedan efter tretton år, börjar saker gå i en annorlunda riktning: alla karaktärerna går igenom vässentliga förändringar, och deras säkerhet ifrågasätts. När det gäller kärleksscenen i sjukhuset, konsulterna som läste vårt manus berättade att det var precis så här: i 90% av fallen lämnar sjukskötare mannen och hustrun tillsammans ett tag och de har sex, eller de försöker i alla fall. Men det är inte svårt att finna utrymme för skratt genom smärta: min vän berättade för mig hur mycket hon tänkte på sin peruk – även när hon reste runt världen. Så vi hittade på en excentrisk frisör spelad av Luisa Ranieri. 

För att lära dig mer om  Spänn fast säkerhetsbältet:

den 25 juni 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube