Fyra självbiografiska filmer från Frankrike

Att skriva sin egen biografi är en utmaning men saker blir ännu mer komplicerade när man vill fånga sina minnen på film. Men dessa franska filmskapare har bemästrat denna konst. Walk This Way erbjuder dig en fin samling av fyra fransktalande självbiografiska filmer i olika genrer: fiktion, dokumentär och animation. 

Pojkarna och Guillaume vid bordet av Guillaume Gallienne  (Frankrike, Belgien 2013, fiktion)

Tillgänglig på VoD via Premium Films-samlingen från 11 juli

Med sin unika berättarstil och en enastående rollprestation av Guillaume Gallienne, som spelar både sig själv och sin mamma, är detta en väldigt personlig självbiografisk film. Filmen berättar historien om en man som går igenom en rad smärtsamma upplevelser och på så sätt upptäcker sin sexualitet och vem han egentligen är. Att se honom göra sig fri från mammans bild av honom är extremt roligt och hjärtskärande. Filmen invigde Cannes Directors Fortnight 2013 för publik och kritiker. Den har dessutom belönats med fem Césarpriser.

Slåss för livet av Valérie Donzelli (Frankrike, 2011, fiktion)

Slåss för livet är en modig, djupt personlig film om ett ungt pars kamp för att rädda sin son som lider av en elakartad hjärntumör. Den är baserad på en sann historia från regissören Valérie Donzellis liv. Hon samskrev manuset och spelar en av huvudrollerna tillsammans med sin man Jérémie Elkaïm. Denna film är ett måste som ger publiken tillgång till manusförfattarnas mest intima upplevelser. Resultatet är en rörande långfilm, prisad av kritiker vid 2014 Cannes Critics Week, med tio priser (inklusive Gijón Palm Springs, Paris Cinema, Étoiles d'Or). Därtill 11 nomineringar, bland annat Cannes, César och Globes de Cristal-priser.

Agnès stränder av Agnès Varda (Frankrike, 2008, dokumentär)

Denna dokumentär är en självbiografiska essä av den enastående filmskaparen Agnès Varda. Hon firar sin åttionde födelsedag framför kameran och avslöjar en känslomässig elegans med visuellt excentriska bildminnen, då hon återbesöker platser från sitt förflutna. Filmen består av foton, arkvimaterial och videos. Även om Varda ger publiken djupa insikter om sitt liv ställer hon mer frågor än hon besvarar. Filmen har tagit emot många priser och nomineringar, inklusive Césarpriset för bästa dokumentär, US National Society of Film Critics Award for Best Non-Fiction Film och Perseverance Award från Alliance of Women Film Journalists.

Jag och mina två mammor av Laurent Boileau och Jung (2012, Frankrike, Belgien, Sydkorea, Schweiz, animation)

Under 1960-talet adopterades nästan 200 000 koreanska barn till andra länder. De flesta av de här barnen var, eller antogs vara, reslutaten av förhållanden mellan västerländska soldater och koreanska kvinnor. Jung var en av dessa barn och vid fem års ålder adopterades han av ett belgiskt par. Jag och mina två mammor är en filmatisering av Jungs serietidningar som följer hans liv och återkomst till Sydkorea. Filmen, en charmerande berättelse om personlig upptäckt, är ett måste för alla filmälskare. Den har vunnit två priser och fått nomineringar i Annecy, Melbourne och på Magritte Awards samt fått ett särskilt omnämnande i Torino.

den 7 juli 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube