Sex filmer av den finske regissören Mika Kaurismäki

Med starka socialpolitiska ämnen, som klassbaserat exkluderande, familjerelationer och social orättvisa, presenterar vi till dig vår samling av sex filmer av Mika Kaurismäki (Aki Kaurismäkis äldre broder), en filmskapare som har markerat en ny och viktig epok för finsk film:

The Girl King (2015, Finland, Tyskland, Sverige, Kanada)

The Girl King är historien om Sveriges drottning Kristina Augusta, en extraordinär och enigmatisk ung kvinna som trotsade tradition och konservativt tänkande och, genom att utmana sin uppväxt och konventionella könsroller, förändrade historiens gång. Drottning Kristina spelas av Malin Buska, som ger en fängslande rollprestation som den bestämda unga monarken, en symbol för sexuell frihet och kvinnlig egenmakt.

Homecoming (2015, Finland)

Med Vesa-Matti Loiri (Road North – se nedan) och  Armi Toivanen (21 Ways to Ruin a Marriage i huvudrollerna, tillgänglig på VoD som en del av den skandinaviska samlingen 2015), berättar Homecoming historien om Tiina, Tomi och deras goth-dotter. De lämnar stadslivet bakom sig och flyttar till Tiinas lilla hemstad vid kusten. Men att växla ner till ett fridfullare liv är inte så enkelt som det verkar. 

Road North (2012, Finland)

Tillgänglig på VoD som en del av Comédies à la carte-samlingen från och med 5 september

Med en konstfilmsregissörs mästerliga förmåga berättar Mika Kaurismäki en bekant berättelse som berör publiker med sina karaktärers realism och sitt häpnadsväckande finska landskap. Historien handlar om en man (spelad av Vesa-Matti Loiri, en finsk filmikon och en prisvinnande legend), som återvänder hem till sin son efter 30 års frånvaro. I ett försök att lära känna varandra bättre, ger de sig ut på en resa tillsammans. Road Northär en svart komedi och djupt rörande roadmovie, med totalt motsatta karaktärer, en stulen bil och chockerande avslöjanden.

Mama Africa (2011, Finland, Tyskland, Sydafrika, Frankrike)

Tillgänglig på VoD som en del av Docs from around the world-samlingen 2015

Mama Africa är en dokumentär om Miriam Makeba, en otrolig individ som tvingades i exil efter att hon släppte sin apartheid-kritiska musik. Detta ledde till hon blev den första afrikanska musikern som uppnådde internationellt erkännande som en superstjärna. Med hjälp av sin musik kämpade Makeba rasism och blev en symbol för sanning och rättvisa för alla förtryckta människor, långt före andra. I Mama Africa, belyser Kaurismäki hennes liv och musik i över 50 år. 

Brothers (2011, Finland)

Brothers är löst baserat på Bröderna Karamazov av Dostoevsky och följer en familjeåterförening uppskakad av det faktum att tre bröder från tre olika mödrar möter varandra för första gången på flera år på deras faders 70-åriga födelsedag. Filmen tar med sig tittaren på en stormig väg, tillbaka över smärtsamma minnen, där tre människor återkopplar, förenade i sitt förakt för sina besinningslöa pappa, som de skyller för sina egna problem. Ett känslomässigt drama, intresseväckande på grund av sin realism och karaktärernas sårbarhet.

Klanen (1984, Finland)

En fängslande kärlekshistoria om två personer som försöker överkomma sina familjers kriminella lutningar. Filmen följer den unga Alex Sammako som har bestämt sig för att inte gå i sin broders fotspår och bryta mot lagen. Han finner fristad i sin kärlek för Mirja, som har en snarlik familj och delar Alex världsbild. Filmen visar den makt som inte bara kärlek har över personer, utan även samhällets fördomar och pressen som den sociala miljön man föds i har. Det är ett viktigt exempel på Kaurismäkis återspegling av social orättvisa och samhällets klassklyftorna.

den 2 september 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube