9 filmer med Daniel Auteuil att upptäcka… eller återupptäcka

En älskad skådespelare med ett imponerande karriär (87 filmer), vid 66 års ålder är Daniel Auteuil utan tvekan en av de ledande figurerna inom fransk film. Nu kommer möjligheten att se honom igen på video on demand från och med 5 september i komedin Among Friends. Här är en tillbackablick på de främsta filmer som har markerat denna kameleontliknande komikers karriär:

Jean de Florette och Manons källa av Claude Berri (Frankrike, Italien, Schweiz, 1986)

Daniel Auteuil, Gérard Depardieu, Yves Montand och Emmanuel Béard är med i filmatiseringen av författaren Marcel Pagnols berättelse om Ugolin och el Papet, två bönder från Provence vid början av 1900-talet som åtrår en grannes land för att den har en sällsynt resurs: en vattenkälla. Auteuil vann ett César-pris samt BAFTA-priset för bästa skådespelare för sin roll som den grovhuggna Ugolin.

Drottning Margot av Patrice Chéreau (Frankrike, Tyskland, Italien, 1994)

Drottning Margot, baserat på boken med samma namn av Alexandre Dumas, är historien om det opopulära politiska äktenskapet mellan två historiska figurer under den protestantiska massakern på Bartolomeinatten: katoliken Marguerite de Valois (Isabelle Adjani) och protestanten Henri de Valois, som senare blev kung Henrik IV av Frankrike (Daniel Auteiul). Detta historiska drama vann anmärkningsvärt två priser vid Cannesfestivalen 1994 och fem César-priser 1995.

Den åttonde dagen av Jaco van Dormael (Belgien, Frankrike, Storbrittanien, 1996)

Auteuil spelar Harry, en man som har tillgängnat sitt liv till sitt arbete innan han träffar George, som är mentalt handikappad och lever för stunden. En fantastisk vänskap bildas mellan de två männen. De huvudsakliga skådespelarna i denna dramatiska komedi, Daniel Auteuil and Pascal Duquenne, delade på priset för bästa skådespelare vid Cannesfestivalen 1996.

Flickan på bron av Patrice Leconte (Frankrike, 1999)

“Du ser ut som en flicka som kommer göra någonting dumt”, säger Gabor när han närmar sig Adele, som är på gränsen till att hoppa av en bro. Gabor är en knivkastare som behöver ett mål… Tack vare sin roll som Gabor, som han i filmen spelar vid Vanessa Paradis sida, gjorde att Daniel Auteuil vann sitt andra César-pris för bästa skådespelare under sin karriär.

Motståndaren av Nicole Garcia (Frankrike, Schweiz, Spanien, 2001)

I filmen baserad på Emmanuel Carrières bok – som i sin tur är inspirerad av en sann historia -  spelar Auteuil den patologiska lögnaren Jean-Claude Roman som januari 1993 mördade hela sin familj och sedan misslyckades med att begå självmord. Utredningen avslöjade att han faktiskt inte var doktor, som han hade påstått sig vara över 18 år.

Fiender emellan av Olivier Marchal (Frankrike, 2004)

Daniel Auteuil och Gérard Depardieu samarbetar än en gång i denna brottsthriller baserad på en sann historia om två forna vänner och rivaliserande polischefer som i hopp om att befodras är villiga att gå hur långt som helst för att stoppa en farlig rånarliga.

Vänner emellan av Olivier Baroux (Frankrike, 2015)

Richard, Gilles och Philippe har varit vänner i decennier. En sommar ger de sig ut med sina sambos för en åktur på en båt. Men att leva så nära varandra är inte alltid enkelt: efter skratt och erkännanden, flyter sorg och avundsjukan till ytan, speciellt i samband med att en storm bildas. Kommer deras vänskap klara av det? Några riktigt stora namn inom fransk film blir förlista i denna komedi: vid sidan om Daniel Auteuil har vi Gérard Jugnot (Gosskören), François Berléand, Zabou Breitman, Mélanie Doutey och Isabelle Gélinas. Filmen kommer vara tillgänglig på video on demand från och med 5 september i Walk this Ways Comedies à la Carte-samling.

In the Name of my Daughter av Vincent Garenq (Frankrike, Tyskland 2016)

Även denna film är inspirerad av en sann historia och den skildrar André Bamberskis kamp. Bamberski är en framstående ekonom som i 30 år jagade den svärfadern och misstänkta mördaren i Tyskland av sin dotter 1982, så att han kunde åtalas i Frankrike.

den 2 september 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube