Fem uruguyanska filmer som inte bör missas

Utforska flyktningslivet på stranden, störningen av den dagliga rutinen i en liten by som påvens ankomst orsakar, eller den episka resan genom landet mot havet – vi erbjuder dig ett spektakulärt sätt att upptäcka Uruguay – vår lista på fem helt klart obligatoriska filmer från Uruguay:

Herr Kaplan av Álvaro Brechner (2014 - Spanien, Uruguay, Tyskland)

Tillgänglig på VoD från och med 5 september som en del av Comedies à la Carte-samlingen

Passande nog används Serge Gainsbourgs “SS in Uruguay” i början och slutet av Herr Kaplan, som skildrar historien om Jacob Kaplan – en enkel judisk man, som flydde från Europa till Uruguay på grund av andra världskriget. Vid 76 års ålder lär han sig om en tysk som setts på en närliggande strand och bestämmer sig för att undersöka saken. Förutom att vara en mäktig blandning av känslomässigt djup och mörk humor så är Mr. Kaplan dessutom en filosofisk komedi om att åldras. Alavaro Brechners tidigare långfilm, Bad Day to Go Fishing, visades 2009 under Cannes Critics Week medan Mr. Kaplan valdes ut på filmfestivalen i Biarritz, festivalen i Chicago and filmfestivalen i Montecarlo för komedier, och fick sju priser från organisationen för Uruguays filmkritiker.

Whisky av Juan Pablo Rebella och Pablo Stoll (2004 - Uruguay, Argentina, Tyskland, Spanien)

Whisky är ett enastående måste, med väldigt starka rollprestationer som berättar en otroligt känslig och human historia. Den undersöker den komplexa broderliga relationen mellan den förmögna och framgångsrika Hernan och hans broder, Jacobo, som försöker bevisa sitt eget värde. Full av diskreta gester och metaforiska scener, filmen är en känslomässig representation av människors dagliga kamp för att finna mening i sina livet. Filmen vann 2014 FIPRESCI-priset i Cannes Un Certain Regard och vann priser vid flera internationella filmfestivaler, inklusive Chicago, Thessaloniki, Havana och Tokyo.

Gigante av Adrián Biniez (2009 - Uruguay, Argentina, Tyskland, Spanien, Nederländerna)

Gigante utspelar sig i Uruguays huvudstad, Montevideo, och kretsar kring Jara, en ensam och tyst man i 30-årsåldern, vars monotona liv vänds upp och ner när han faller för Julia. Gigante är en film med väldigt lite dialog som utforskar det voyeurismens överväldigande makt. Medan Jara är långt ifrån att vara ett hot slår han publiken som överbeskyddande och ensam. Filmen vann Silverbjörn vid Berlins filmfestival 2009, Horizons-priset vid festivalen i San Sebastián, samt många andra.

The Pope’s Toilet av César Charlone and Enrique Fernandez (2007 - Uruguay, Brasilien, Frankrike)

Filmen, av filmfotografen för Guds stad och, The Constant Gardener, César Charline, utspelar sig i Melo, en stad i Uruguay vid den brasilianska gränsen. Året är 1988 och staden förbereder sig för ett besök från Johannes Paulus II. Stadsborna, full av entusiasm, hoppas få välsignelser, men också en liten bit materiell lycka. The Pope’s Toilet är en utmärkt film och ett realistiskt porträtt av Melo, vars människor fungerar som en bredare metafor för de fattigas kamp och deras försök att göra sitt bästa för att överleva. Filmen valdes ut för Un Certain Regard-sektionen i Cannes 2007, likaväl som filmfestivaler i San Sebastián och Sao Paolo.

Seawards Journey av Guillermo Casanova (2003 - Uruguay, Argentina)

Seawards Journey följer fem bybor, som ger sig ut på en resa för att se havet för första gången. En film om drömmar och vänskap med enkelt men häpnandsväckande filmfoto som visar Uruguays vackra landsbygd, Seawards Journey är en extremt framgångsrik när den gör publiker känna värme och sårbarenhet för sina karaktärer, vilket gör den till en av Uruguays mest oförglömliga filmer. Filmen, som var Uruguays bidrag till oscarsgalan 2004, och som vann många priser, inklusive av Uruguays filmkritiker och på festivaler i Mar de Plata i Argentina och Huelva i Spanien.

den 2 september 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube