Fritt Och Enkelt: lägenhetsdelande, soffpotatisar, och sysslolöshet som livsmål

Tjugonioåriga Sebastien har bara ett livsmål: att inte göra någonting. Hans värld sträcker sig inte längre än hans soffa. Han vill inte leva sitt liv, bara överväga det. Men i det här samhället, om du inte gör någonting så är du ingenting. Han måste göra… lite grand.

Den franska regissören Benjamin Guedj skildrar i Fritt Och Enkelt Sebastien och hans två rumskamrater, som tillhör en generation som för evigt skjuter upp sin ingång i vuxenlivet, flyttar kontinuerligt från studier till praktikarbeten eller jobb som inte leder någon vart. Någonting som kanske inte är sällsynt idag, men som sällan skildras.

Nice and Easy tillhör samma tradition som 90-talets generationella komedier, som Fem unga - en komedi om 70 - talet eller Den spanska lägenheten av Cédric Klapisch men även sina stora amerikanska bröder (exempelvis Clerks av Kevin Smith eller Slacker av Richard Linklater). Fritt Och Enkelt, som utspelar sig 2010, sätter listigt ungdomlig entusiasm mot det samtida samhällets tro på arbete, ambition och karriär. Tonen är fräck och lättsam, och den lättvindiga handlingen låter filmen diskret undersöka några riktigt viktiga frågor i dagens Europa, som arbetsdelning och kontorslivet.

Filmen, baserad på boken Fritt Och Enkelt av Romain Monnery, har en i synnerhet lysande rollista, med framtida stjärnor som tar med sig en annorlunda scennärvaro från sina tidigare arbeten, vare sig det var sketcher på tv-kanalen Canal+ eller på bioduken: Baptiste Lecaplain, Charlotte Le Bon and Félix Moati. Medan skådespelerskan från Québec precis har påbörjat sin internationella karriär och har märkbart varit med i Bastille Day av James Watkins, och snart kommer ses vid sidan om Christian Bale i The Promise av Terry George, vann Félix Moati 2013 César-priset för mest lovande skådespelare för sin roll i Pirate TV av Michel Leclerc och juryns pris på den internationella komedifilmfestivalen i Alpe d´Huez för sin rollprestation i Nice and Easy.

Sist men inte minst har vi den galna rådgivaren för arbetsförmedlingen i filmen som försöker handskas med dessa unga killar som snarare är lata än arbetslösa, en förtjusande biroll för Denis Podalydès (som redan har varit med i komedin The Dandelions av Carine Tardieu, tillgänglig på video on demand sedan 2015).

Du kan se den här komedin, praktiskt taget en hyllning av lathet, från din soffa på video on demand från och med 5 september, tillsammans med sju andra Comedies à la carte 

Fritt Och Enkelt – Trailer:

den 2 september 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube