Fem enastående filmer om barndom

Varje barndom är markerat av ögonblick som senare visar sig vara livsförändrande erfarenheter. Här är 5 fantastiska filmer Cineuropa har valt ut om barndom från olika delar av världen – från Frankrike, genom Kazakstan, till Etiopien. 

Pappa eller Mammay av Martin Bourboulon (2015, Frankrike)

Tillgänglig på VoD från och med 5 september som en del av Comedies à la carte-samlingen

En ovanlig historia om familj och de uppfattningar om det som uppgör ett framgångsrikt liv. Vi följer Florence (Marina Foïs) och Vincent Leroy (Laurent Laffite)som bestämmer sig för att skilja sig och är redo att göra allting i sin makt för att INTE ha vårdnad om sin tre barn – en komisk spegling av en annars traumatisk och turbulent upplevelse för både föräldrar och barn. Pappa eller Mamma vrider och vänder på den vanliga familjehandlingen i mer konventionella filmer och bakom det beslutet finner vi manusförfattarduon för den franska hitfilmen Det är bara förnamnet Filmen blev en av de största biosuccérna i Frankrike under 2015.

The Dandelions av Carine Tardieu (2012, Frankrike)

Världen gömmer många hemligheter som kan avslöjas till oss tack vare speciella möten. Detta är det som händer för Rachel, en blyg 9-åring älskad av sin pappa (Denis Podalydès) och förtryckt av sin kontrollerande mamma (Agnès Jaoui). Allting förändras när hon möter Valèrie, en orädd tjej hennes egen ålder som hjälper Rachel öppna upp sig för livet. Hennes nyfikenhet befrias och hon vågar uttrycka sin fantasi med en ny frihet. Denna dramakomedi, som svänger mellan vuxenlivets realism och barndomens magiska värld, tar med publiken på den här lilla flickans resa, med spektakulära rollprestationer av de två unga huvudrollsinnehavarna (Juliette Gombert och Anna Lemarchand). 

Harmony Lessons av Emir Baigazin (2013, Kazakstan, Tyskland, Frankrike)

Tillgänglig på VoD från och med 28 november som en del av Award Winning Dramas-samlingen

Harmony Lessonsregisserad av Emir Baigazin, är en prisvinnande långfilm om en kazakisk tonåring vid namn Aslan – en ensam pojke som mobbas i sin nya skola och planerar sin hämnd. En vacker historia om barndom och att växa upp som skildrar mobbning med extraordinär närgångenhet till Aslans intima värld och slående foto av Kazakstans landskap. Filmen valdes ut och prisbelönades vid flera festivaler, inklusive Berlins filmfestival där den vann silverbjörnen för enastående artistiskt bidrag. 

Det vita bandet av Michael Haneke (2009, Österrike, Tyskland, Frankrike, Italien)

Inspelad i svartvitt, denna gåtfulla och komplexa film kommer ge dig rysningar. Det vita bandet utspelar sig på Tysklands landsbygd åren före första världskriget. Det strikt organiserade liven för invånarna i en by kommer förstöras av en serie skrämmande och chockerande händelser. Filmen belyser mästerfullt inte bara tyska händelser men även det tyska folkets brutala och stränga uppfostran, vilket anspeglar namnet på filmen eftersom de vita banden som barnen bär ska symboliera renhet och oskuld. Bland många andra priser vann Det vita bandet guldpalmen 2009, en Golden Globe-statyett och nominerades för två oscarspriser.

Lamb av Yared Zeleke (2015, Etiopien, Frankrike, Tyskland, Norge, Qatar)

Lamb är den första etiopiska film som visats vid Cannes filmfestival. En debut och ett mästerverk av den unge regissören Yared Zaleke, filmen följer barndomen för Ephraim, en 9-årig pojke vars mamma nyligen dött och vars pappa lämnar honom med nära släktingar medan han ger sig in i staden för att söka jobb. Ephraim känner sig övergiven och ensam och finner sällskap med ett får som han inte bara behandlar som ett husdjur utan även som sin bästa vän som han planerar sin flykt med. Med det häpnandsväckande etiopiska landskapet i bakgrunden kommer publiken fångas av filmfotot och den rörande historien. Lamb utforskar spektakulärt barndomen i ett land som sällan representeras på film och den är därmed ett måste för alla filmälskare.

den 2 september 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube