Jacky I flickornas rike, “en romantisk komedi som ifrågasätter utseenden”

I republiken Bubunne så är det kvinnorna som har makten och förklarar krig medan männen bär slöja och gör hushållsarbete. Jacky har samma fantasi som alla andra ungkarlar i landet: gifta sig med Översten och ha många döttrar med henne. Men när en stor pardans organiseras förvärras saker för Jacky: utnyttjad av sin syvfamilj ser han sin dröm gradvis försvinna. Släppt på franska biodukar i början av 2014, Jacky I flickornas rike av fransk-syriska Riad Sattouf kommer vara tillgänglig på VoD i Europa i början av september i Comedies à la Carte-samlingen. En tillbackablick på några av de främsta inslagen av denna politiskt inkorrekta komedi.

Jacky, från Pascal Brutal till Askungen

Jacky I flickornas rike är baserad på “en novell publicerad 2005 i min serietidningsserie Pascal Brutal (vars hjälte är en riktigt macho man), och på Askungen”, anförtrodde regissören. “Som alla barn, undrade jag: varför gör inte Askungen uppror mot sin familj, som behandlar henne så dåligt? Varför, när hon äntligen rymmer hemifrån, försöker hon fortfarande gå till dansen som alla andra? Varför finns det så många flickor till en enda kungasons förfogande? När jag ställde dessa frågor sa de till mig: för det är så livet är. Så jag ville göra min egen version av Askungen”.

En femstjärnig rollista

Flera stora namn inom fransk film tar del i filmen: vid sidan av den framtida stjärnan Vincent Lacoste i titelrollen som Jacky, har vi Charlotte Gainsbourg (Nymphomaniac)  och regissören Michel Hazanavicius (Oscarvinnande filmen The Artist), och dessutom Noémie Lvosvky, Anémone, Didier Bourdon och Valérie Bonneton (som var med i Supercondriac av Dany Boon, på VoD i Comedies à la Carte-samlingen 2015).

“Hur skulle vår värld se ut för oss om vi bytte rollerna?”

Det här är frågan som Sattouf frågar sig själv i filmen, där männen, som är känsliga och ömsinta, stannar hemma och täcker sig själva med slöjor medan kvinnorna ger order och fantiserar och objektifierar dem som sexobjekt. “I min film, är ‘slöjan’ inte annorlunda från en klänning”, förklarar regissören. “Det separerar könen och gör dem enhetliga. Detta är  inte specifikt till den islamiska världen! Det överenstämmer med den sociala och lagliga organiserandet av mänskliga relationer runt om i världen. Det kallas för patriarkatet, mäns auktoritet över kvinnor. Detta är ämnet för min film”. Regissören fortsätter: “När jag kom på idén att beslöja karaktärerna var målet att minimera deras virilitet. Kostymen gör mannen undergiven. De tvingas förändra sina rörelser, att böja sig. Och deras ansikten sticker ut så mycket, det förändrar verkligen deras personlighet.

En filmisk värld

Jacky I flickornas rike är sannerligen sin egen filmiska värld, där den matriarkala diktaturen skildras på olika sätt, inklusive kostymer, språk, alfabet och sceneri. “Viktiga och auktoritära ord är feminiserade. Det var viktigt att visa hur sexuell dominans fungerar via språk. Jag ville också ha ett specifikt alfabet. Bubunne-alfabetet markeras av enhetlighet, våld, en viss atmosfär”, säger regissören och lägger till “jag bestämde att spela in i Georgien för vi behövde realistiska omgivningar. Jag vill att saker skulle se så genuina ut som möjligt. Landet har många spår av kommunism precis i mitten av landsbygden. Idealt, jag hade velat spela in filmen i Nordkorea.

Riad Sattouf, en man med många talanger

Jacky I flickornas rike är Riad Sattoufs andra långfilm efter The French Kissers (2009 Cannes Directors Fortnight, 2010 César-pris för bästa första långfilm). Men manusförfattaren/regissören är huvudsakligen en serietidningsförfattare som har tagit emot mycket beröm från både offentligheten och kritiker. Hans självbiografiska serie Framtidens arab vann Golden Wildcast-priset vid seriefestivalen i Angoulême 2015.

 Jacky I flickornas rike - trailer:

den 2 september 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube