8 uppåtgående kvinnliga regissörer som förtjänar din uppmärksamhet

Trots de manliga regissörernas dominans inom filmindustrin har vi de senaste åren sett många kvinnliga regissörer göra otroliga och framgångsrika filmer. Här är en lista på åtta av de bästa moderna filmer regisserade av kvinnor:

Reem Kherici – Paris Till Varje Pris (2013, Frankrike)

Tillgänglig på VoD från och med 5 september som en del av Comedies à la carte-samlingen

Paris Till Varje Pris följer historien om Maya, en ung marockansk stylist som är på väg att få sitt drömjobb i ett känt modehus i Paris. Hon är beredd att lämna sin arbetarklassbakgrund i de marockanska förorterna bakom sig när polisen upptäcker att hennes visum är utgånget… Hon måste återvända till det liv hon försökte fly från. Paris or perish är en rörande dramedy om att återkoppla med sin familj och tradition samt stereotyper om invandring.

Clio Barnard  – The Selfish Giant (2013, Storbrittanien)

The Selfish Giant är en samtida bildningsberättelse om två 13-åriga arbetarklassvänner, vars involvering med en skrothandlare från trakten har tragiska konsekvenser. Clio Barnard, som Variety valde som en av sina “10 regissör att se” 2013, skapar ett spektakulärt och naturalistiskt porträtt av arbetarklassen i Storbrittaniens förorter och de utmaningar som ungdomar möter. Filmen, med fantastiska rollprestationer av Conner Chapman och Shaun Thomas, visades på flera festivaler, inklusive i Cannes som en del av Directors Fortnight-sektionen. 

Deniz Gamze Ergüven – Mustang (2015, Frankrike, Tyskland, Turkiet)

Mustang hade sin premiär på filmfestivalen i Cannes 2015 som en del av Directors Fortnight-sektionen och fler framgångar följde: LUX-priset och en oscarsnominering för bästa icke-engelskspråkiga film. Den turkiska och franska regissören Deniz Gamze Ergüvens första långfilm följer fem föräldralösa flickor, vars konservativa förmyndare förändrar deras liv dramatiskt efter att de har sett tjejerna leka oskyldigt med några pojkar – en fänglande historia om kvinnors status i Turkiet idag.

Athina Rachel Tsangari – Chevalier (2015, Grekland)

Rachel Tsangari är en grekisk filmskapare som har uppmärksammats efter att hon vann priset för bästa film på Londons filmfestival 2015 för Chevalier, historien om sex män på en fiskeresa som bestämmer sig för att spela ett spel för att avgöra vem som är starkast bland dem – ett oförlåtande tragikomisk skildring av den moderna mannen.

Anca Damian – The Magic Mountain (2015, Rumänien, Frankrike, Polen)

The Magic Mountain är en animerad biografisk dokumentär av den rumänska regissören Anca Damian och den handlar om Adam Jacek Winkler, en polsk flykting i Paris som åker till Afghanistan för att slåss mot Sovjetunionen. Filmen fick ett speciellt omnämnande under tävligen på filmfestivalen i Karlovy Vary. Damian belönades även med Council of Europes Eurimages Audentia Award for Best Female Director på filmfestivalen i Istanbul 2016.

Eliza Petkova – Zhaleika (2016, Tyskland, Bulgarien)

Eliza Petkova debutfilm Zhaleika fick ett särskilt omnämnande under Generation 14plus-sektionen på Berlins filmfestival 2016. Filmen berättar historien om Lora, en tonårig tjej som lever i en småstad i Bulgarien, där moderna och tradtionella värderingar kolliderar – en känslomässig historia om att växa upp, med ett vackert, detaljerat och naturalistiskt bildspråk.

Sonja Prosenc – The Tree (2014, Slovenien, Italien)

Sonja Prosenc är en av de mest lovande unga regissörerna i Slovenien och har fått avsevärt internationellt beröm för sin första långfilm, The Tree – Sloveniens oscarsval 2016. The Tree är ett gripande drama om en mamma och hennes söner som lever instängda i sitt hem och fruktar världen utanför. Filmen hade sin världspremiär på filmfestivalen i Karlovy Vary 2014 och var den stora vinnaren på filmfestivalen i Slovenien.

Svetla Tsotsorkova – Thirst (2015, Bulgarien)

Vinnaren av Golden Rose-priset för bästa scenografi och bästa debutfilm såväl som Crossing Europe Audience Award, Thirst av den bulgariska regissören Silvia Tsotsorkova har hittils varit otroligt framgångsrik på internationella filmfestivaler. Filmen tar en närtitt på en by med dåliga vattentillgångar men vars bybor törstar efter kärlek – en väldigt övertygande och pittoresk debutfilm.

den 2 september 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube