Iranska skådespelerskan Golshifteh Farahani i fem långfilmer

Golshifteh Farahani är en iranisk skådespelerska baserad i Paris, försvarare av kvinnorättigheter i den islamiska världen och vinnare av flera internationella priser för bästa skådespelerska. Hennes senaste film, Jim Jarmuschs Paterson (2016 – USA), där hon spelar en av huvudrollerna tillsammans med Adam Driver, hade sin premiär vid Cannes filmfestival 2016 och kommer släppas i biografer i oktober detta år.

Här är vår lista på Farahanis fem bästa filmer:

My Sweet Pepper Land av Hiner Saleem (2013 - Frankrike, Tyskland)

Tillgänglig på VoD från och med 26 september som en del av Premium Films-samlingen

My Sweet Pepperland är historien om Baran, en kurdisk självständighets- och krigshjälte, som nu är polischef i en liten dal i irakiska Kurdistan, på gränsen mellan Turkiet och Iran – ett laglöst och kriminellt territorium. Farahani spelar en ogift skollärare som hjälper en grupp flickor som slåss för kvinnors frihet gömma sig i bergen. Detta drama hade sin premiär vid Un Certain Regard-sektionen i Cannes 2013 och visades på många festivaler, som de i Abu Dhabi, Cabourg och Chicago, och Farahani belönades 2014 med priset för enastående rollprestation vid Stony Brooks filmfestival. Den kurdiska filmindustrin har hittat sin röst med enastående regissörer som Hiner Saleem, och My Sweet Pepperland är ett måste för alla filmälskare.

Tålamodets stenav Atiq Rahimi (2012 - Afghanistan, Frankrike, Tyskland, Storbrittanien)

Tålamodets sten, en långfilm filmatiserad efter en bok som vann Goncourt-priset (Frankrikes största litterära pris) 2008, är ett porträtt av ett krigshärjat land och en kvinna som vakar över sin handikappade man, som övergavs av sina jihadiska medarbetare. Farahani spelar en fru som samlar modet att konfrontera sin man, finner friheten för att säga hur hon känner och återupptäcka kärlek, åtra och självrespekt. Farahani vann 2012 priserna för bästa skådespelerska på Abu Dhabis och Gijóns filmfestivaler för sin rollprestation.

About Elly av Asghar Farhadi (2009 - Iran, Frankrike)

About Elly, en film av Oscarsvinnaren Asghar Farhadi, kritiserar diskret Irans politiska och kulturella liv. Det följer det gåtfulla försvinnandet av en förskolelärare, vilket leder till en serie avslöjanden och missöden för hennes bekanta som hotar allting de bryr sig om och sätter deras vänskaper och äktenskap på spel. För About Elly vann Farhadi 2009 Silverbjörnen för bästa regissör vid Berlins filmfestival.

Go Home av Jihane Chouaib (2015 - Frankrike, Schweiz, Belgien)

Go Home är en debutfilm med självbiografiska inslag av den libanesiska regissören Jihane Chouaib. Filmen handlar om en kvinna (spelad av Golshifteh Farahani) på jakt efter sanning, rättvisa och sig själv, som återvänder hem till Lebanon bara för att inse att hon är en utlänning i sitt eget land. Det enda platsen hon kan kalla sitt hem är ett övergivet hus, där hon hemsöks av sin farfar som försvann under inbördeskriget. En mysterisk historia, där en ung kvinna kan inte släppa det förgångna, fast i sina egna smärtsamma minnen, som visades vid Busans och Dubais filmfestivaler 2015. 

Two Friends av Louis Garrel (2015 - Frankrike)

Louis Garrels debutfilm, Two Friends, är ett dramatisk drama som sätter vänskapets makt på spel. Clément (Vincent Macaigne) och Abel (Louis Garrel) älskar samma kvinna: Mona (Farahani). Det de inte vet är att hon måste återvända hem bakom galler varje natt efter jobbet. Denna rörande kärlekshistoria om svek, kärlek och illusioner hade sin premiär under Cannesfestivalens Critics Week 2015.

den 23 september 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube