6 filmer med den brittiska skådespelaren Toby Jones

Toby Jones, vars rollprestationer sträcker sig från en enkel ljudtekniker till att gestalta Hitchcock, är en av dagens mest ikoniska och älskade talangerna inom brittisk film. Här är en lista på våra toppval från denna världskända skådespelares repertoar: 

Berberian Sound Studio av Peter Strickland (2012, Storbrittanien)

Tillgänglig på VoD från och med 3 oktober, som en del av Premium Film-samlingen

I Berberian Sound Studio spelar Toby Jones en naiv ljudtekniker som tar ett jobb på en italiensk skräckfilm under 1970-talet. Studion blir skrämmande när livet börjar imitera konsten och Jones karaktär, förlorad i en värld av akustik, måste konfrontera sina egna demoner. Filmen valdes ut och prisades på flera festivaler, som i Gerardmer, Locarno och Sitges. Peter Strickland och Toby Jones vann respective priser för bästa regissör och bästa skådespelare på British Independent Film Awards. 

Leave to Remain av Bruce Goodison (2013, Storbrittanien)

Leave to Remain är en film baserad på den verkliga historien om en grupp barn av BAFTA-vinnande regissören Bruce Goodison. Den tacklar ämnet av tonåriga asylsökare som anländer till Storbrittanien utan sina föräldrar och kämpar för att bygga ett nytt liv. Filmen är skyldig sina enastående rollprestationer till verkliga flyktingar, som spelar de ledande rollerna och får stöd av den internationellt prisade skådespelaren Toby Jones, som spelar Nigel, en omtänksam lärare på ett av Londons flyktingcenter. Filmen valdes bland annat ut på filmfestivalen i Toronto och BFI London Film Festival och vann priset för bästa ungdomsfilm på BUFF International Film Festival i Sverige. 

Marvellous av Julian Farino (2014, Storbrittanien)

Marvellous är en verkligt inspirerande brittisk tv-film. Toby Jones spelar Neil Baldwin, som anses ha inlärningssvårigheter men inte låter det stoppa honom från leva ett lyckligt och uppfyllande liv. Från att gå med i en cirkus till att bli en präst och ta sig på drottningens julkortslista, Neils liv är helt enkelt förunderligt! Toby Jones blåser liv i detta drama med sin häpnadsväckande rollprestation. Filmen vann priset för Best Single Drama på BAFTA TV Awards 2015 medan Toby Jones nominerades för BAFTA TV Award for Leading Actor för rollen och vann Golden FIPA på Biarritz International Festival of Audiovisual Programmes.

The Girl av Julian Jarrold (2012, Storbrittanien, Tyskland, Sydafrika, USA)

The Girl är en biografiskt drama som först sändes på TV, där Toby Jones ger en av sin karriärs bästa prestationer med sitt gestaltning av Alfred Hitchcock. Filmen följer den ökända regissören, som efter Grace Kellys pensionering, upptäcker den amerikanska modellen och skådespelerskan Tippi Hedren (spelad av Sienna Miller) och knuffar ut henne i rampljuset. The Girl berättar historien om deras turbulenta relation och Hitchcocks växande besatthet av sin stjärna. Både Toby Jones och Sienna Miller fick Globe Globe-, Emmy- och BAFTA-nomineringar för sitt skådespeleri medan filmen fick priset för Best Television Short-Form Drama av The Writers' Guild of Great Britain.

The Man Who Knew Infinity av Matt Brown (2015, Storbrittanien)

The Man Who Knew Infinity är en biografisk film om Srinivasa Ramanujan, ett självlärt matematiskt geni från Indien som skickar sina satser till professor G.H. Hardy i Cambridge, vilket slutligen leder till att han åker till Storbrittanien. Filmen berättar den otroliga historien om en man vars arbete ledde till några av fältets mest anmärkningsvärda upptäckter under 1900-talet. Ramanujan spelas av Dev Patel (Slumdog Millionaire) med Toby Jones i rollen som John Edensor Littlewood, den enda vänliga personen Ramanujan möter bland akademikerna i Cambridge.

Dad’s Army av Oliver Parker (2016, Storbrittanien)

Dad’s Army är en brittisk krigskomedi, baserad på en serie som gick på BBC. I den spelar Toby Jones Captain Mainwaring, en av de otroligt charmerande och roliga huvudrollerna, som tvingas handskas med en tysk spion – en högst oönskad gäst, vars anländande råkar sammanträffa med en attraktiv journalist (spelad av Catherine Zeta-Jones) som kommer till staden för att skriva en rapport om Mainwaring och hans trupp.

den 30 september 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube