Closer to the Moon: Rumäniens Robin Hood

Det hände en dag 1959 i Bukarest: fyra män och en kvinna rånade en bepansrad bil som tillhörde Rumäniens nationalbank och stal en enorm summa pengar. När de greps visade det sig att alla fem var viktiga medlemmar i kommunistpartiet. Vad fick dem att stjäla sedlar som var värdelösa utanför Rumänien, i ett land där ingenting värdefullt kunde köpas med dem heller?

Closer to the Moon av Nae Caranfil (en regissör känd för den väldigt populära Philanthropy, och vars senaste film, 6.9 on the Richter Scale, hade sin premiär vid Transsylvaniens internationella filmfestival juni 2016), som spelades in på engelska, försöker svara den här frågan på ett lättsamt sätt.

Baserad på en sann historia och en av de kostssammaste produktioner i rumänsk film, Closer to the Moon har Mark Strong (Kingsman: The Secret Service, Sherlock Holmes) i rollen som Max Rădoiu, en polisöverste trött på systemet han hjälpte till att bygga. Han är dessutom en del av den judiska befolkningsgruppen som har blivit ännu mer missnöjd med partiets religiöst förtryck. Tillsammans med sina vänner Alice (Vera Farmiga), en politisk forskare, Iorgu (Christian McKay), en historieprofessor, Dumi (Tim Plester), en raketforskare, och Răzvan (Joe Armstrong), en respekterad journalist, planerar Rădoiu försiktigt rånet, vilket Caranfil skildrar med omfattande tillbakablickar.

Hjältarna kallar sig själva Rumäniens Robin Hood, och det är precis vad de är, men vad de stjäl från det allsmäktiga partiet och ger till resten av landet är inte pengar, utan hopp. Det är enkelt att förstå frustrationen säkerhetsledarna kände när pengarna stals, eftersom en av de mest framhävda fördelarna med kommunism var den påstådda bristen på brott i samhället. Men det mest intressanta, absurda och till och med surrealistiska delen av fallet är att de fem, efter sitt gripande, tvingades återskapa rånet av säkerhetstjänsten framför kameran för att på så sätt skapa en propagandafilm som skulle visas över hela landet.

Den tragikomiska Closer to the Moon kommer kunna uppptäckas på video on demand från och med 17 oktober, som en del av This is War-samlingen.

Källa: Cineuropa

den 14 oktober 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube