The Sleeping Voice : känsla och lidande om två systrar, till Spaniens diktatur

Benito Zambranos historiska dramafilmThe sleeping Voice (La voz dormidaskildrar Spanien under Francos repressiva och diktatoriska regering. Filmen är en filmatisering av romanen med samma namn av Dulce Chacón, som baserade sin forskning på muntliga återgivningar av händelser. Den kommer släppas på video on demand 17 oktober som en del av Walk this Ways nya samling; This is War.

The sleeping Voice berättar historien om två systrar under 1940, när Francos tyranni var fullständig och alla oliktänkande skickades till fängelset. I flera fall var det bara ett preliminärt steg innan man hamnade framför en exekutionspluton, efter en kortfattad rättegång utan några vittnen eller något försvar.

Den mörkhåriga andalusiska skönheten Hortensia (Inma Cuesta, som nyligen spelade en av huvudrollerna i Julieta av Pedro Almodovar och Snow White av Pablo Berger), är en energisk motståndare till regeringen som har skickats till ett kvinnofängelse för att invänta sin rättegång. Hon är gravid med sin make, en motståndare som gömmer sig i bergen, men får inte några förmåner. Hennes unga syster Pepita (María León, även hon var med i Carmina! och Heroes Wanted) kommer till Madrid för att hälsa på och vara nära henne. Väldigt snabbt skickas den timida och oerfarna Pepita ut på ett farligt uppdrag för att hjälpa Hortensia och motståndsrörelsen.

Handlingen i The sleeping Voice är väldigt engagerande och skådespeleriet (speciellt i fallet av María León, som vann bästa skådespelerska i San Sebastian och ett Goya-pris 2012) rör sig så enkelt mellan drama och komedi att publiken inte kan göra annat att bry sig om karaktärernas öde, ett dödligt öde…

Regissören förklarar: “Jag tror att vårt inbördeskrig och dess brutala konsekvenser verkligen är relevanta idag. Att belysa det avskyvärda förtrycket som utfördes av den segrande sidan är ett sätt att ge rättvisa till offer. Ända sedan jag läste romanen kände jag tydligt att det var en utomordentlig historia. En otrolig berättelse full av sanning och känsla. Den svämmar över med medlidande och lidande. Med hat och kärlek”.

Källa: Cineuropa

The Sleeping Voice – trailer:

den 14 oktober 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube