Fem filmer som skildrar krigsbrott du måste se

Brott försvinner inte för att vi stänger våra ögon. Det är därför nödvändigt att lyssna på och uppleva de historier många offer och deras förfäder har att berätta. Här en lista på filmer, vars skildringar av krigsbrott Walk This Way anser vara viktiga att se.

The Gate av Régis Wargnier (2014, Frankrike, Belgien, Kambodja)

wtw-le-temps-des-aveux

Tillgänglig från och med 17 oktober som en del av This is War-samling

Filmen, regisserad av Oscarsvinnaren Régis Wargnier (Indochine), är baserad på en sann historia som utforskar folkmordet som begicks av Röda khmererna i Kambodja. En djupgående utforskning av denna mörka period i Kambodjas historia sedd genom en fransk etnologs ögon (spelad av Raphaël Personnaz), som möter en tidigare medlem i Röda khmererna igen efter att den sistnämnde arresterats för brott mot mänskligheten.

Son of Saul av László Nemes (2015, Ungern)

wtw-le-fils-de-saul

Filmen utspelar sig under två dagar i en ungersk fånges liv när han arbetar som en medlem i Sonderkommando vid ett av Auschwitz krematorier. När han ser ett lik som han tror tillhör hans son bestämmer han sig för att göra det omöjliga: rädda kroppen och hitta en rabbin för att begrava den. Oscarsvinnaren för bästa icke-engelskspråkiga film, Son of Saul är en unik film på flera sätt: från handlingen som tar ett helt nytt perspektiv på ämnet om förintelsen som har påståtts vara utmattat till det fängslande filmfotot, som förlitar sig nästan enbart på närbilder.

My German Friend av Jeanine Meerapfel (2012, Tyskland, Argentina)

wtw-my-german-friend-2

Tillgänglig från och med 17 oktober som en del av This is War-samlingen

Filmen följer Sulamit, dotter till tysk-judiska flyktingar i Argentina, som är en nära vän till Friedrich, son till tyska nazister. De bevittnar turbulenta tider i Argentina och när de är tillbaka i Tyskland involverar de sig i de politiska rörelserna under 1968. Friedrich, som alltid avskytt sin faders nazistiska förflutna, bestämmer sig för att åka tillbaka till Argentina för att slåss mot militärregeringen. Filmen är både en återspegling av 60-talets internationella politiska scen och en vacker kärlekshistoria om två människor som inte är rädda att stå upp för sina värderingar.

Hotel Rwanda av Terry George (2004, Storbritannien, Sydafrika, Italien)

wtw-hotel-rwanda

Hotel Rwanda, som nominerades för tre Oscarstatyetter och vann många andra priser, är baserad på en sann historia och har blivit en av de mest kritiskt hyllade filmer som skildrar orättvisa och mänskligt lidande. Filmen följer historien om Paul Rusesabagina som arbetar som chef på det lyxigaste hotellet i Rwandas huvudstad, där över ett tusen tutsier gömmer sig under deras kamp mot hutumiliserna.

As If I Am Not There av Juanita Wilson (2010, Irland)

wtw-as-if-i-am-not-there

Filmen är baserad på Slavenka Drakulićs roman från 1999, som handskas med krigsvåldtäkter under det bosniska kriget på början av 90-talet. Historien kretsar kring Samira (Natasa Petrovic), en skollärare som upprepade gånger utsätts för sexuellt våld under de etniska utrensningarna som härjar i landet. En rörande dramafilm, som har några scener som är riktigt svåra att se, med viktiga vittnesmål om kvinnors lidande och kamp för rättvisa. Filmen har prisbelönats vid flera festivaler, inklusive i Palm Springs, Istanbul, Phoenix och Seattle, och tog emot stora priser (bästa regissör, bästa film) på Irish Film and Television Awards.

den 14 oktober 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube