Harmony Lessons, eller disciplinens frusna ansikte

Med Harmony Lessons erbjuder Emir Baigazin oss ett mästerligt konstverk, intelligent utfört. Denna samproduktion mellan Tyskland, Frankrike och Kazakstan, som mottagit 17 priser, inklusive Silverbjörnen i Berlin 2013 och ett särskilt omnämnande på Tribeca Film Festival, har förtjänat att inkluderas i Walk This Ways Award Winning Stories-samling och kommer vara tillgänglig på video on demand från och med 28 november.

Skönheten i Harmony Lessonsimponerandefilmfoto återspeglas i den unge huvudkaraktären Aslans lugna ansikte. En ensam och tystlåten pojke som gömmer sig i en minutiöst skapad värld av insekter, som han utsätter för nästan vetenskapliga experiment. Samtidigt försöker han rena sig själv för att tvätta bort sina skolkamraters mobbning och sin egen utstötthet.

Vätskor är ständigt närvarande i filmen, inte bara på grund av dess renande kvalité (Aslan dricker också tvångsmässigt hela kannor med färskvatten), utan också för att det väcker minnen om förorening och ondska. Vi ser urin i burkar, spyor och även blod som forsar från Aslans hand efter han skurit ett fårs strupe.

Filmens estetiska aspekter förstärker, precis som de borde, ett tydligt meddelande om den brutala disciplin som Aslan och de andra skolbarnen utsätts för. Uniformerna som barnen tvingas bära, de hänsynslösa straff för allting som är annorlunda, lektioner med robotliknande lärare: allting är menat att kontrollera människan och förbereda barnen för ett samhälle som inte kommer att ge dem någon hjälp.

Det är knappast överraskande att Aslans skola är ett mikrokosmos för alla beståndsdelar som tillsammans uppgör Kazakstans samhälle: barn som med maffialiknande metoder utpressar sina skolkamrater (för att hjälpa sina fängslade familjemedlemmar som de hävdar sitter bakom galler), diktatorisk religion, individer som föredrar att vara osynliga eftersom de inte kan överleva i denna darwinistiska värld…

Harmony Lessons skildrar en värld med skrämmande kylighet och råhet, en värld där det enda leendet som kan ses på ett barns ansikte är ett ondskefullt flin. Barndomen är bara ett spöke vi föreställer oss i våra drömmar.

Källa: Cineuropa

Harmony Lessons - Trailer:

den 24 november 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube