Macondo, en liten stor man...

Visad vid Berlins filmfestival och utvald av flera andra festivaler (inklusive London, Seattle och Hong Kong), den österrikiska filmen Macondo av Sudabeh Mortezai tar sig an temat av barndom som, på ett eller annat sätt, har berövats av en del av sin oskyldighet.

Huvudrollsinnehavaren är en pojke vid ungefär tio års ålder som vi följer noggrant genom filmen och som vägs ner av för sitt ansvarstagande– inte att de viktiga uppgifterna har blivit tagits över av hans mamma (Kheda Gazieva), men hon jobbar långa timmar och räknar på hennes son Ramasan (Ramasan Minkailov) att ta hand om sina två unga systrar och sköta handlandet. Eftersom hon ännu inte pratar tyska speciellt bra tar hon också med honom för att hantera de administrativa ärenden som krävs för deras asylsökande, och får honom översätta allting till tjetjenska.

Hans pappa är borta (han dog en hjältes död i konflikten med ryssarna), och här fokuseras den unga mannens uppmärksamhet naturligtvis på sin frånvarande fadersfigur. Han utför några av de uppdrag som krävs av honom på grund av hans roll – som en ung muslim håller han också ett öga lika mycket på sin mamma som sina lillasystrar, uppmuntrad att göra så av de andra tjetjenerna i flyktningslägret i Macondo (i Simmeringsdistriktet i Wien) – men så snart som en karaktär vid namn Isa (Aslan Elbiev) dyker upp fyller han naturligtvis ett generellt tomrum. Isa kände pojkens fader och han kommer först för att ge Ramasan klockan som han lade undan för sin son, men Isa börjar snart ge honom sina egna råd och tekniker, utöver sin egen kniv, och förverkligar den unga mannens ivriga önskan om en riktig manlig förebild.

Medan Ramasan helt klart trivs tack vare detta skapar det samtidigt en konflikt inom honom som uttrycks i tyshet medan han tittar på allvarliga foton på den fader som han saknar så mycket, eller stirrar genom mörka ögonbryn på sin mamma som, för en gångs skull, har gått med på att dansa, med en blick som sällan ses på ett barns ansikte och är den unga skådespelarens förtjänst.

Macondo är en del av Walk this Ways Award Winning Dramas-samlingen och kommer vara tillgänglig på video on demand från och med 28 November.

Källa: Cineuropa

Macondo – Trailer:

den 24 november 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube