Lev livet fullt ut med Walk this Way

Efter sin femte samling, This is War, presenterar Walk This Way sin sjätte och sista samling av filmer för 2016. Distributionsprogrammet VOD, som tar filmer till plattformer som iTunes, Amazon, Google Play, Filmin, Flimmit, Universciné med flera, släpper samlingen Award Winning Dramas, en samling av känslomässiga livsberättelser som vann priser på de största filmfestivalerna.

Den första filmen i samlingen kommer från Polen, där den vann fyra priser på Polish Film Awards, och är regisserad av Molgorzata Szumowska, som vann Silverbjörnen för bästa regissör på Berlins filmfestival 2015. Body berättar historien om Olga, en flicka med anorexia som, efter sin mammas död, skickas av sin pappa för att prata med en psykolog, Anna, som handskas med en förlust själv. Filmen är en dramafilm med inslag av komedi som väcker publikens empatiska instinkter till liv och hjälper oss förstå vad det är som motiverar de tre huvudkaraktärerna. Variety beskrev den som en film ”vars egendomliga sinne för humor och rivaliserande perspektiv gör det till en nästan kubistisk komedi”, Body har Janusz Gajos, Maja Ostaszewska, och Justyna Suwala i huvudrollerna. Den kommer vara tillgänglig i Finland, Norge, Sverige och Storbritannien.

Efter att ha valts ut för att visas på festivaler som Berlins filmfestival, Hong Kongs filmfestival och Paris Cinema, kommer den georgiska filmen In Bloom också till Walk This Way för denna sista samling. In Bloom, en dramafilm regisserad av Nana Ekvtimishvili och Simon Groß, utspelar sig i Tbilisi 1992, och berättar historien om Eka (Lika Babluani) och Natia (Mariam Bokeria), två flickor som lämnar barndomen bakom sig när de ignorerar samhällets normer och försöker fly sina turbulenta familjeliv. Porträttet av två tonåriga tjejer har jämförts med den turkiska framgången Mustang, och har prisats av kritiker runt om världen. Filmen kommer vara tillgänglig i Tjeckien, Danmark, Finland, Polen, Slovakien, och Sverige.

Den tredje filmen i denna samling kommer från Österrike. I Macondo, vänds livet för en 11-årig tjetjensk flykting i Wien upp och ner när en av hans avlidne pappas vänner plötsligt dyker upp. Regisserad av den tyska filmskaparen Sudabeh Morteza, filmen visades på Berlins filmfestival, Londons filmfestival, Seattles filmfestival, och Hong Kongs filmfestival, där den vann Golden Firebird-priset. Macondo har beskrivits av Indiewire som ”ett rikt, rörande drama centrerad på ett barns enastående rollprestation”. Filmen kommer vara tillgänglig i Danmark, Tyskland, Italien, Spanien och Sverige.

Life in a Fishbowl kommer härnäst, och den följer tre olika personer som måste acceptera sitt förflutna och göra val för att hjälpa sig själva och människorna kring dem. I denna historia berättad från flera olika perspektiv fokuserar den isländske filmskaparen Baldvin Zophoniasson på ämnen som moderskap, bedrägeri och alkoholism. Filmen var prisad av kritiker runt om i världen, och vann 12 Edda-priser, Islands mest framstående filmpris. Detta sociala drama är en av de största succéerna för isländsk film och har jämförts med filmer av den mexikanske filmskaparen Guillermo Arriaga (21 Grams, Babel). Filmen kommer vara tillgänglig i Österrike, Belgien, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Spanien, och Storbritannien.

I Global Player berättar den tyske filmskaparen Hannes Stöhr historien om familjen B, en medelklassfamilj som kämpar för att vara framgångsrika i den globaliserade företagsvärlden. Filmen, som har beskrivits som en ironisk dramakomedi, är en crowd-pleaser som ingjuter mänsklighet och känsla in i den globala ekonomin. Det här är Stöhrs fjärde film och den slutför en väldigt intressant filmografi som han började 2001 med Berlin is in Germany, en komedi som vann Panorama Audience Award på Berlins filmfestival. Filmen kommer vara tillgänglig i Belgien, Danmark, Irland, Italien, Nederländerna, Norge, Polen, Spanien, och Sverige.

Harmony Lessons är nästa film i Award Winning Drama-samlingen. Filmen är en thriller från Kazakstan som berättar historien om Alan (Timur Aidarbekov), en ensam tonåring som mobbas på sin nya skola. Den valdes ut och prisbelönades på ett flertal festival, inklusive i Chicago, Hong Kong, Seattle, Tribeca, och Berlin. I Berlin vann filmfotografen Aziz Zhambakiev Silverbjörnen och på filmfestivalen i Tribeca fick Emir Baigazin ett pris för bästa regissör. Harmony Lessons, Baigazins första professionella långfilm, är den mest hyllade nutida filmen från Kazakstan. Filmen kommer vara tillgänglig i Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Spanien, och Storbritannien. 

Från Lettland har vi Mother, I Love you, den sjunde filmen i samlingen. I denna dramafilm startar 12-åriga Raimonds en karusell av lögner, för att dölja ett dåligt betyg i skolan, som han snabbt förlorar kontrollen över. Denna historia om att växa upp har jämförts med François Truffauts De 400 slagen för sin sanning och råhet. Efter att ha valts ut för flera festivaler runt om i världen har filmen vunnit flera priser, inklusive Grand Prix på Generation Kplus-sektionen vid Berlins filmfestival och Narrative Award-priset på Los Angeles Film Festival. Regissören Janis Nords och skådespelerskan Vita Varpina belönades också på Latvian National Film Festival, där Mother, I love you belönades med priset för bästa film. Filmen kommer vara tillgänglig i Österrike, Belgien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Nederländerna, Norge, Spanien, och Storbritannien.

För att avsluta denna fantastiska samling av filmer har vi The Girl With Nine Wigs, en dramakomedi av den tyske filmskaparen Marc Rothemund. Ett decennium tidigare regisserade Rothemund Sophie Scholl – den sanna historien, ett kritiskt hyllat historiskt drama som vann två Silverbjörnar på Berlins filmfestival 2005. Den här gången fokuserar regissören på en annan Sophie (Lisa Tomaschewsky), en ung kvinna som, efter att hon fått reda på att hon har cancer, bestämmer sig för att raka sitt huvud och ha på sig nio olika peruker för att uttrycka sig själv och för att på så sätt stoppa sjukdomen från att ta kontroll över hennes liv. The Girl With Nine Wigs, baserad på den internationella bästsäljaren av Sophie Van Der Tap, har beskrivits som en riktig publikfavorit. Filmen kommer vara tillgänglig i Belgien, Danmark, Irland, Italien, Nederländerna, Norge, Spanien, Sverige och Storbritannien.

den 24 november 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube