Sju väldigt bra filmer om att övervinna sjukdom

Medan folk försöker övervinna eller lära sig leva med sjukdomar måste de bemöta sina största rädslor och återupptäcka sig själva. Här är Walk This Ways val av sju filmer om folks otroliga resor när de konfronteras med sina livs största utmaning:

The Girl With Nine Wigs av Marc Rothemund (2013, Tyskland, Belgien)

Tillgänglig på VoD från och med 28 november som en del av Award Winning Stories-samlingen

En film om Sophie (spelad av den populära tyska skådespelerskan Lisa Tomaschewsky), en tjej som precis påbörjat sina studier när hon diagnosticeras med cancer. Hennes värld vänds upp och ner men Sophiesten visar att hon är en slagskämpe som inte låter sin sjukdom stoppa henne från att leva livet fullt ut. Filmen är baserad på Sophie Van Der Taps internationellt bästsäljande bok och filmatiserad av Marc Rothemund, som vann Silverbjörnen på Berlins filmfestival.

Spänn fast säkerhetsbältet (Fasten Your Seatbelts)  av Ferzan Ozpetek (2014, Italien)

Tillgänglig på VoD sedan 27 juni som en del av Unexpected Love Stories-samlingen

Spänn fast säkerhetsbältet är en italiensk komedi/dramafilm; både en komplex berättelse om mänskliga relationer och en rörande romantisk komedi som utforskar modern sexualitet och passion. När Elena, filmens huvudkaraktär, upptäcker att hon har bröstcancer, ifrågasätts allas liv och personliga åsikter. Ett måste som fick fem priser och 20 nomineringar, med stigande stjärnor Kasia Smutniak (Perfect Strangers, From Paris with Love) och Francesco Arca i rollistan.

En oväntad vänskap av Olivier Nakache och Eric Toledano (2011, Frankrike)

En av nutida Frankrikes mest framgångsrika filmer, En oväntad vänskap kan utan tvekan räknas bland de bästa moderna europeiska dramakomedier. Filmen handlar om en paralyserad aristokrat som anlitar en ung man från Paris förorter för att vara hans vårdgivare. Med utomordentliga rollprestationer från François Cluzet och Omar Sy blir kemin mellan dem hypnotisk att se på. En oväntad vänskap är inte om att övervinna en sjukdom; det är om en speciell vänskap som återger glädje och skratt till en person som sedan länge glömt bort vad det innebär att vara lycklig. Det är en film om att återupptäcka sig själv och njuta av livet igen.

Philadelphia av Jonathan Demme (1993, USA)

Philadelphia, en amerikansk film från 90-talet, var en av de första som handskades med fördomar kring HIV och homofobi. Den följer en man, Andrew Beckett, en högt uppsatt jurist inom en advokatbyrå. När firman upptäcker att han har AIDS får han sparken. Andrew anlitar en homofobisk advokat som bara är villig att visa att Andrew uppsagts utan saklig grund. Med Tom Hanks och Denzel Washington i huvudrollerna och med två Oscarsstatyetter, ett Golde Globe-pris och en Silverbjörn har Philadelphia etablerats som en klassiker och ett måste för filmälskare.

Blind av Tamar Van Den Dop (2007, Belgien, Nederländerna)

Denna film har en speciell handling: de två huvudrollsinnehavarna har levt med sjukdom en lång tid men de kan fortfarande inte acceptera det. Ruben (Joren Seldeslachts) är en ensam ung man som förlorade sin syn som barn, medan Marie (Halina Reijn) är en albinokvinna, rädd och osäker. Bägge två älskar böcker och Marie anlitas av Rubens mamma för att läsa högt för hennes son. En film om kärlekens makt som besvarar frågan om kärlek kan förbli blind om mannen återfår sin syn. Skriven och regisserad av den holländska filmskaparen Tamar Van Den Dop, filmen hade sin premiär på Torontos filmfestival.

Arga män (utan ben) av Benoît Delépine, Gustave Kervern (2004, Belgien, Frankrike)

En sann indie upptäckt, Arga män (utan ben) är en otrolig, okonventionell film. Det är en komedi om två paralyserade personer, inspelad i svartvitt med långa, häpnadsväckande tagningar. Filmen följer rivaliteten mellan två grannar som, efter en rad tragikomiska händelser slutar upp på sjukhuset, båda med paralyserade ben. Filmen är skriven och regisserad av Benoît Delépine och Gustave de Kervern, två franska komiker, som också spelar huvudkaraktärerna. En riktig pärla för europeiska bioälskare, filmen prisades av FIPRESCI i London, tog hem priset för bästa skådespelare i Puchon och vann publikens pris på filmfestivalen i Transsylvanien.

Try to Remember av Zabou Breitman (2001, Frankrike)

Try to Remember är en film om en kvinna i 30-årsåldern som visar tidiga tecken på Alzheimers sjukdom, som hennes mamma nyligen dog av. Hon skrivs in på en klinik där hon möter en man som är traumatiserad efter en bilolycka som dödade hans fru och barn. En film om personlig tragedi, förmågan att älska igen och att starta om sitt liv. Beautiful Memories vann César-priser för bästa debutfilm, bästa skådespelerska och bästa biroll. 

den 24 november 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube