Sex filmer om att växa upp du inte kan missa

Övergången från barndom till vuxenliv är aldrig enkel. Här är Walk This Ways val av europeiska filmer om att växa upp du inte kan missa:

In Bloom av Nana Ekvtimishvili and Simon Groß (2013, Georgien, Tyskland, Frankrike)

Tillgänglig från och med 28 november som en del av Award Winning Dramas-samlingen

In Bloom , en mästerlig representation av Georgiens filmvärld, utspelar sig i den georgiska huvudstaden Tbilisi år 1992, precis efter landets nyfunna självständighet. Den följer vännerna Eka och Natia som vill lämna sin barndom bakom sig och fly sina familjeliv, som begränsar dem med sina värderingar. In Bloom är ett vackert porträtt av en tonårig flicka som vill ta kontroll över sitt liv, och berikas av häpnadsväckande filmfoto av European Award-vinnande Oleg Mutu (4 månader, 3 veckor, 2 dagar av Cristian Mungiu; In the Fog av Sergei Loznitsa…). In Bloom valdes ut och prisades på många festivaler runt om i världen, inklusive i Berlin, Hong Kong och Paris.

Mother, I love you av Jānis Nords (2013, Lettland)

Tillgänglig från och med 28 november som en del av Award Winning Dramas-samlingen

Mother, I love you, som hade sin premiär vid Berlins filmfestival 2013 – där den vann jurypriset för bästa långfilm i Generation K-plus sektionen – och var Lettlands Oscarsbidrag för bästa utländska film 2014, är en coming of age historia berättad enbart från den unge pojken Raimonds synvinkel. Raimonds, som har en komplicerad relation med sin mamma, måste ge sig ut på Rigas gator för att försöka sätta ihop sitt splittrade liv efter att han har förlorat kontroll över en lögn.

Macondo av Sudabeh Mortezai (2014, Österrike)

Tillgänglig från och med 28 november som en del av Award Winning Dramas-samlingen

Macondo är en film som återkopplar till nutida händelser i Europa och visar ett barns komplexa och humana synvinkel på flyktingfrågan. Filmen är om 11-åriga Ramasan, en flykting från Tjetjenien som bor i Macondo – ett etniskt blandat område i en av Wiens industriella förorter, som tar hand om sin mamma och sina lillasystrar. Hans liv vänds upp och ner när en av hans avlidne pappas vänner dyker upp. Med enastående rollprestationer av Ramasan Minkailov visades Macondo bland annat på filmfestivalerna i Berlin, Hong Kong, London och Seattle,

Jitters av Baldvin Zophoníasson (2010, Island)

Jitters är ett vackert skildrad historia om att växa upp som utforskar föräldrar, tonåringar och sexuell upptäckt. Den följer en 16-årig isländsk pojkens första kyss med en annan pojke, vilket ger honom en känsla han inte kan ignorera. Jitters är en djupt rörande långfilm som framgångsrikt fångar ungdomens förvirring och spänning. Filmen belönades på Kristiansand International Children's Film Festival och på de isländska Edda Awards.

Baldvin Zophoníassons nästa film Life in a Fishbowl (2014, Island), vinnare av 12 Edda-priser, Islands motsvarighet till Oscarsstatyetter, kommer vara tillgänglig på VoD från och med 28 november via Award Winning Dramas-samlingen. Missa den inte!

Min lilla syster av Sanna Lenken (2015, Sverige, Tyskland)

Min lilla syster är ett drama om ätstörningar baserad på regissören Sanna Lenkens personliga erfarenheter. Den följer unga Stella, som ger sig in i ungdomens spännande värld med sin äldre syster Katja, som är Stellas förebild och personliga inspiration. Hennes liv vänds upp och ner när hon upptäcker att Katja döljer en ätstörning. En historia om avundsjuka, kärlek och förräderi och en briljant debutfilm av den svenska manusförfattaren/regissören som utforskar vad det innebär att vara en ung flicka och att dömas utifrån sitt yttre istället för sitt inre. Filmen vann kristallbjörnen och ett speciellt omnämnande på Berlins filmfestival och priser i Göteborg, Galway och Lecce.

Mustang av Deniz Gamze Ergüven (2015, Frankrike, Tyskland, Turkiet, Qatar)

Oscarsnominerad för bästa utländska film, och med 39 vinster och 48 andra nomineringar är Mustang en av bästa filmer för 2015. Den handlar om fem föräldralösa systrar, som växer upp i Norra Turkiets konservativa och patriarkala landsbygd. Efter att de oskyldigt leker med några pojkar på stranden förvandlar flickornas släktingar deras hem till ett fängelse och försöker gifta bort tjejerna. En vacker skildring av fem flickors uppväxt, formad av deras gemensamma passion för frihet.

den 24 november 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube