Sju filmer för att förstå globalisering

Världen vi lever i förändras så fort att det är svårt att stanna och se för att kunna förstå det huvudsakliga fenomen som definierar det: globalisering. De sju filmerna nedan erbjuder annorlunda perspektiv för att förstå vår tids stora ämnesfrågor, som intensiva kulturella utbyten, politiska konflikter, överdriven konsumtion och naturrisker i en globaliserad värld.

Global Player av Hannes Stöhr (2013, Tyskland)

Tillgänglig från och med 28 november som en del av vår Award Winning Dramas-samling

Filmen, som har Christoph Bach, Walter Schultheiß och Inka Friedrich i huvudrollerna, utforskar det familjeägda textilföretaget “Bogenschuetz & Sons” som hotas av sina asiatiska konkurrenter, som erbjuder mycket billigare produkter. Utan att pappan Paul får reda på det måste resten av familjen rädda hans livs verk i en liten stad i södra Tyskland. Den gigantiska asiatiska marknaden mot den lilla lokala affären som har existerat i flera generationer, en klassisk David mot Goliat-historia för våra moderna globaliserade tider.

Population Boom av Werner Boote (2013, Österrike)

Tillgänglig sedan maj som en del av Docs from around the world-samlingen

Jordens befolkning är på väg att nå sju miljarder, och den ofrånkomliga frågan är om de sinande resurserna, giftigt avfall, hunger och klimatförändring är resultaten av överbefolkning. Men hur kan vi definiera oss själva när världen är överbefolkad? Efter hans publiksuccé Plastic Planet reser Werner Boote världen över för att utforska den envisa bilden av världen som har existerat i decennier och undra över den samtida demografins katastrofala verklighet.

As Time Goes by in Shangai av Uli Gaulke (2013, Tyskland)

Tillgänglig sedan maj som en del av Docs from around the world-samlingen

Från den japanska ockupationen, till den kulturella revolutionen, till kapitalismen, ett litet och ödmjukt jazzband delar sin uppfattning om de många kulturella ansikten Kina har haft sedan musikerna började spela tillsammans på 1940-talet. Världens förändringar har dock inte skakat deras kärlek för jazz. I denna dokumentär skildrar Uli Gaulke ett gammalt kinesiskt band som kommer resa till Nederländerna för att dela med sig av en talang som de inte ens kunde föreställa sig vara så framgångsrik på andra sidan jordklotet.

Discount av Julien Petit (2014, Frankrike)

Denna framgångsrika franska film skildrar arbetarna på ett köpcenter som i skuggorna gör uppror när de ersätts av automatiska maskiner.  Arbetarna försöker skapa ett parallellt köpcenter med en solidarisk ekonomi, vilket bryter mot de kapitalistiska köpcentrets logik, med lägre priser och genom att ta till vara på utgångsdatumen. De kommer utforska på en liten skala olika sorters kapitalistisk företagsverksamhet och viljan att motsätta sig ohämmad girighet.

Merci Patron ! av François Ruffin (2016, Frankrike)

Utlandsentreprenad är ett väldigt typiskt fenomen i en globaliserad värld. Speciellt i Europa, där manga fabriker flyttar till andra länder där de kan finna billigare arbetskraft. Detta lämnar ett hål i den europeiska ekonomin och det är precis det som François Ruffin studerar i denna dokumentär. Jocelyn och Serge Klur, tidigare arbetare på en fabrik som producerade kläder för lyxmärken som Kenzo och nu har flyttat till Polen, är arbetslösa, nertyngda med skulder och riskerar att vräkas.

The Lightbulb Conspiracy av Cosima Dannoritzer (2010, Spanien, Frankrike)

I The Light Bulb Conspiracy reser Cosima Dannoritzer till Frankrike, Tyskland, Spanien och USA för att hitta vittnen till en affärspraxis som har bestämt konsumtion sedan 1920-talet och faktiskt är basen för den moderna ekonomin. Denna prisbelönta dokumentär utforskar berättelsen om den kartell som har bestämt livslängden för av teknologiska enheter för att på så sätt dynamisera ekonomin och lämnar oss med oroväckande bilder från Afrika där bortslängd elektronik samlas på enorma gravplatser för elektroniskt skräp.

War Photographer av Christian Frei (2001, Schweiz)

Christian Freis dokumentär berättar historien om fotojournalisten James Nachtweys 20-åriga arbete i krigshärjade länder som Kosovo, Indonesien, Palestina och Rwanda, där han fångar krigets förstörelse på bild. Krigsjournalistikens cyniska arbetsmetoder, exponeringen av offer och det politiserade innehållet är bara några av ämnena som denna rörande film tar upp. Detta är Freis kändaste film och gav honom ett Peabody-pris.

den 24 november 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube