Life in a Fishbowl: ett komplicerat porträtt av Reykjavik i förändring

Den prisbelönta isländske regissören Baldvin Zophoníassons drama Life in a Fishbowl (Vonarstræti) utforskar en familj i Reykjavik som skakas av en tragedi. Den slingrar sig mellan sina tre huvudkaraktärers öden, tills de finner sig själva kopplade till nyckelögonblick som kommer förändra deras liv. Den kommer vara tillgänglig på VoD från och med 28 november som en del av vår Award Winning Dramas-samling.

De tre huvudkaraktärernas liv kommer inte följa samma bana. Eik (Hera Hilmarsdottir) uppfostrar sin åtta-åriga dotter på egen hand. På dagarna tar hon hand om sitt barn men på nätterna säljer hon sin kropp för att tillfredsställa andras behov. Hon skulle självklart kunna vända sig till sin familj för att be om hjälp, men på grund av en anledning som klargörs allt mer under handlingens utveckling vägrar hon vara beroende av de som har orsakat henne så mycket smärta. Mori (Thorsteinn Bachmann) har inte publicerat några böcker på flera år. Han dränker sina sorger och sina dikter i alkohol, instängd från världen, försvunnen i sina minnen. Bara skrivande och sitt möte med Eik och hennes dotter får tillbaka honom till nuet. Sölvi (Thor Kristjansson) är i mitten av en fullständig karriärsändring. Efter en framgångsrik sportkarriär ser han nu sig själv som en fastighetsmäklare, och upptäcker, under sin frus vaksamma översikt, vad som verkligen pågår bakom de rika och mäktigas stängda dörrar.

Genom dessa tre karaktärer, som är långt borta men ändå nära varandra i den kokong-liknande staden Reykjavik, tacklar Life in a Fishbowl ett flertal ämnen som resonerar starkt i dagens samhälle: den ekonomiska krisen och den kollektiva konkursen orsakad av vissa personers hysteri, den globaliserade elitens girighet efter land, människors förmåga att gå miste om andra chanser som ges till dem i livet, bördan av familjehemligheter och den smärtsamma blindheten av de som står oss nära, avståndet mellan folk som stöter in i varandra i sina alldagliga liv, familjens sårbarhet, och isolationen som ensamstående familjer kan känna.

På så sätt är Life in a Fishbowl en samlingsfilm, summan av sina tre narrativ som kolliderar, blandas med varandra och erbjuder en inblick i olika aspekter av nutidens samhälle genom byggandet av osannolika broar.

Life in a Fishbowl var en stor publiksuccé på Island år 2014. Den tog hem 12 Edda-priser, Islands motsvarighet till Oscars statyetter, anmärkningsvärt för Bachmann och Hilmar. Filmen tog också hem priset för bästa film, och Baldvin Zophoníasson belönades med priset för bästa regissör. Life in a Fishbowl är Zophoníassons andra film men han har redan etablerats som en stor spelare inom isländsk film.

Källa: Cineuropa

Life in a fishbowl – Trailer:

den 24 november 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube