Mama Africa: Sangerinde og Afrikas dronning Miriam Makeba

Fortællingen om Miriam Makeba (1932 – 2008) er båret af hendes stemme, hendes vidunderlige sange og hendes vej til berømmelse, men er på samme tid en historie om Afrika i det i det 20. Århundrede og kampen mod apartheid, racisme og elendighed. Det er denne historie, som den finske instruktør Mika Kaurismäki (Un conte finlandais, Divorce à la finlandaise, og den kommende The King Girl) har sat sig for at skildre i musikdokumentaren Mama Africa.

Miriam Makeba blev drevet på flugt fra sit sydafrikanske hjemland efter at have sunget i en film, der kritiserede apartheid (Come Back, Africa af Lionel Rogosindeltager ved Filmfestivalen i Venedig, 1960). Hun fik hjælp af den amerikanske sanger og skuespiller Harry Bellafonte til at etablere sig i USA, hvor hun opnåede berømmelse, og som en sand stjerne optrådte hun ved John F. Kennedys fødselsdag i 1962. Blandt hendes mest kendte sange er ‘Pata Pata’ (1967) og ’The Click Song’, der spiller på de særlige lyde fra hendes modersmål. Hendes ægteskab til en af de ledende kræfter bag organisationen Black Panthers, Stokely Carmichael, tvang hende igen til at gå i eksil i Guinea i 1968. Hun fik atter succes i 1987 med ‘Graceland’, der var produceret i samarbejde med den amerikanske kunstner, Paul Simon. I mere end et halvt århundrede kæmpede sangeringen mod apartheidstyret og andre uretfærdigheder blandt andet ved at drøfte emnerne med FN. Først i 1990, 40 år efter hun første gang måtte drage i eksil, vendte hun tilbage til Afrika på opfordring fra den nye præsident, Nelson Mandela.

I Mama Africa blandes arkivoptagelserne, interviews med hendes nærmeste venner og afrikanske kunstnere, der har ladet sig inspirere af Miriam Makebas musikalske arv, samt optagelser fra hendes live-optrædener. Filmen, der er en tysk-finsk-sydafrikansk produktion, vil være tilgængelig på video-on-demand fra 15. Maj i Italien, Danmark og Norge som en del af samlingen Dokumentarer fra hele verden under Walk This Way.

 

14. maj 2015, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube