Et kompromisløst perspektiv i Sofia’s Håb

I Sofia’s Håb har lægen Yordanov, sygeplejersken Mila and ambulanceføreren Plamen ansvaret for en af de 13 ambulancer, der udgør det fulde beredskab i en by med 1,2 millioner indbyggere. De kæmper med et sundhedssystem i forfald, berusede og påvirkede patienter og deres panikslagne familiemedlemmer, skødesløse bilister og ikke mindst de gennemhullede gader i den travle by Sofia.

Den bulgarske instruktør Ilian Metev har valgt en iagttagende position – og der er hverken interviews eller fortæller – og gennem hele filmen er vi med i ambulancen side om side med lægeholdet eller i de lejligheder og huse, hvor de skal behandle patienterne. Men man nøjes med at se lægeholdets ansigter. Man hører, hvad patienterne og deres pårørende siger, og af og til ser man et ben eller et baghoved tilhørende en patient, der ligger på en båre, mens sygeplejersken er i gang med at behandle ham eller hende, men kameraet følger konstant de tre hovedpersoner.

Ofte er kameraet monteret på ambulancens instrumentbræt, så man får et nærbillede af trioen: den hvidhårede læge, den kæderygende sygeplejerske og den unge ambulancefører, der evigt og altid smiler. Når ambulancen rammer et hul i asfalten, ryster kameraet, og man hører de lyde, man kan forvente deraf.

Man finder ikke en mere rendyrket og kompromisløs dokumentar end Sofia’s Håb, hvor instruktørens manipulation af publikum er så begrænset, som filmmediet tillader. Det er en film om et ødelagt sundhedssystem i et samfund under forvandling, men hvad mere er: Den er et studie i det engagement, som de tre medvirkende udviser i kraft af deres lidenskab for jobbet og kærlighed til menneskeheden.

Dokumentaren fik sin premiere på filmfestivalen i Cannes i 2012 (sideprogrammet Semaine de la Critique), hvor den modtog France 4 Visionary-prisen, og er siden blevet vist på en række fremtrædende festivaler, herunder filmfestivalen Karlovy Vary (hvor den vandt for Bedste Dokumentarfilm) og filmfestivalen i Zürich (hvor den modtog en ‘special mention’)

Sofia’s Håb, der er bulgarsk-kroatisk-tysk produktion, er tilgængelig på video-on-demand (gennem Dokumentarer fra hele verden) fra 15. maj i Spanien, Danmark, Norge, Italien, Frankrig, Belgien og Holland.

27. maj 2015, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube