Vanishing Waves: Et hav af kærlighed

Det er sjældent, at der udkommer genrefilm fra lande med en lav filmproduktion, og de bliver ofte enten affejet eller mødt med uforståenhed. Selvom der er langt til den gængse Hollywood-blockbuster og denne litauiske film, forsøger Kristina Buožytės Vanishing Waves (originaltitel: Aurora) sig med en intelligent science fiction-fortælling, der er blandet med en mere jordnær historie om kærlighed og lidenskab. Filmen fik premiere på filmfestivalen i Karlovy Vary i 2012 – og modtog en særlig udmærkelse.

Forskeren Lukas (Marius Jampolskis) indleder et eksperiment, hvor han skal sendes ind i en ukendt komatøs patients sind. Først oplever Lukas en eksplosion af lyde og billeder, men efter et stykke tid begynder han at se en ukendt kvinde (Jurga Jutaite). Hver gang han forbindes til patient, opdager han mere om kvinden, og snart forelsker han sig hovedkulds i, hvad der måske kun er et fantasifoster. Da hans eget liv begynder at bryde sammen, må han finde ud af, hvem den komatøse person er, og hvor virkelig kvinden i drømmeverden er.

Vanishing Waves henter inspiration fra mange af de science fiction-film, der førhen blev produceret i det østlige Europa. De var spæket med kolde og kliniske bygninger og impressionistiske drømmeverdener. Effekten er strålende med den slående kontrast mellem den virkelig verden og de mærkelige, nye omgivelser, som Lukas går på opdagelse i. Skuespillerne formår at give det hele en menneskelig dimension med deres stærke, men underspillede præstationer, og filmen kan bryste sig af en helt igennem unik atmosfære.

Vanishing Waves har langsomt, men støt opbygget et imponerende ry og hentet flere priser hjem (som Den Gyldne Méliès for bedste europæiske fantasy-film samt juryprisen ved den internationale festival for fantasy-film i Neuchâtel og filmfestivalen i Palic) og har dermed bevist sit tække hos forskellige publikummer. Filmen hører under Film om uventet kærlighed-samlingen fra Walk This Way og vil være tilgængelig online fra 15. juli og frem i Danmark, Finland, Norge og Tyrkiet.


24. juli 2015, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube