The Monk: En fortælling om dyder og fristelser

I Dominik Molls filmatisering af Gregory Lewis’ gotiske kultroman The Monk (der ved udgivelsen i 1796vakte forargelse og førte til anklager om blasfemi mod den 19-årige forfatter) spiller Vincent Cassel hovedrollen som den retskafne broder Ambrosio, der falder fra nåden.

Året er 1595. Et forældreløst spædbarn efterlades foran et kapucinerkloster i Madrid og opfostres af munkene. Han vokser op og bliver broder Ambrosio, en kendt, striks præst, der samler troende fra nær og fjern og giver hypnotiserende prædikener. Han er overbevist om, at han selv er et moralsk dydsmønster, han har ingen medlidenhed til overs for syndere, og han er overbevist om, at han er immun over for fristelser. Han er en helt, der er dømt til at falde i unåde.

Da den unge lærling Valeri ankommer til klosteret iført en voksmaske, der efter eget udsagn skal skjule arrene fra en frygtelig ulykke – begynder Ambrosios moralske facade at krakelere. Hans skæbne indvarsles af en tilbagevendende drøm, der hjemsøger ham, men som han ikke kan finde mening i: I en scene, der er som taget ud af en Hitchcock-film, star han på et tag og kigger ned på en kvinde iført rød kappe.

The Monks forvasler afslører hans fantasier og begær og blander genkendelige billeder med reference til andre film, ødipuskomplekset, den faustiske pagt og forestillinger om himmelriget. Det er i sidstnævnte, at broder Ambrosio nyder at strejfe uforstyrret om – indtil hans Eva (Déborah François) ankommer til Edens have.

Historien udfolder sig i billeder malet med lys og mørke. “Jeg havde lyst til at udforske den visuelle overflod, der karaktiserer det gotiske og katolske: djævlen, besættelse, inkvisitionen, krucifikser, spøgelser, kirkegårde, tunler, krager, skolopendre, magisk myrte… Folklore og de situationer og de arketyper, der følger med,” forklarer Dominik Moll. Med en billedside, der er inspireret af blandt andre Diego Velázquez’ og Goyas malerier, hævder han at have forsøgt at skabe en romansk atmosfære, der er både gådefuld og fantasifuld.

Filmen markerer Molls første samarbejde  med Vincent Cassel, der beskriver instruktørens skuespillerinstruktion som “tysk-japansk minimalisme”. Han beskriver de indre spændinger – en kontrolleret galskab, der kræver en behersket bevægelsesform, men en markant indre uro. Det er den tilstand, Ambrosio befinder sig i.

Vincent Cassel, der også medvirker i en anden monstrøsitet i form af Christophe GansBeauty and the Beast (der er en del af Walk This Ways samling af Storfilm), har fundet en kærlighed, der er større end kærligheden til Gud. Han har allerede fordømt en ung gravid kvinde for at nære disse følelser; han kan umuligt undgå at blive straffet.

The Monk vil være tilgængelig fra 30. september i Danmark, Norge, Sverige og Finland.

6. oktober 2015, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube