Bedste Paulette tager kampen op ved at blive narkohandler

Efter The Origin of the World fra 2001 er Jérôme Enrico, søn af instruktøren Robert Enrico (En mand søger hævn), tilbage med Paulette, en komedie om en flok ældre, der bliver narkohandlere for at løse deres sociale og økonomiske usikkerhed.

Filmen, der er skrevet af Enrico selv i samarbejde med Bianca Olsen, Laurie Aubanel og Cyril Rambour, er baseret på en sand historie. Den handler om enken Paulette, der ikke aner sine levende råd. Hun er forbitret, racistisk og nærig og bor i en by omgivet af narkohandlere og småforbrydere. Hendes dag består af at finde usolgt mad på det lokale marked, at spille rollen som krakilsk svigermor / bedstemor over for sin svigersøn – hvis eneste skavank er at være sort – og barnebarn, og spille kort med vennerne, mens hun håner enhver mand, der begår den fejl at vise interesse for hende. 

Men en dag overværer hun en hektisk biljagt mellem forbrydere og politi, og hun falder tilfældigt over en klump hash og ser det som et vink fra skæbnen. Paulette begynder at sælge hash for at kunne forsørge sig selv. Forretningen blomstrer, men småforbryderne bliver misundelige på hende skarpe forretningssans. Hun har tænkt sig at stoppe sine illegale aktiviteter, indtil hun en dag inviterer tre venner på te og kommer til at putte cannabis i desserten. Hashkagen begynder snart gøre sin virkning… 

Så Paulette kaster sig igen ud i at sælge narko, men denne gang er hun også en del af forvandlingen. Som instruktøren forklarer: “Paulette er en outsider, der er en del af en meget særskilt samfundsgruppe. Hun forandrer sig både fysisk og moralsk, i takt med at hun genfinder sin værdighed. (…) Paulette er ikke en film om cannabis, men om usikkerheden og ensomheden, der kommer af at blive gammel … men først og fremmest er det en komedie!”

I hovedrollen ses den franske ny bølges talentfulde og dybt savnede muse Bernadette Lafont, der gik bort i 2013 (hendes to sidste film Paulette og Attila Marcel kan ses fra 1. september), og hun flankeres af Dominique Lavanant, Françoise Bertin (der gik bort i 2014) og spanske Carmen Maura (Kvinderne på sjette sal). De spiller skarpsindige, snarrådige og elskelige bedstemødre, der formår at tæmme deres usikkerhed takket været en række forbavsende udviklinger helt frem til sidste scene.

Paulette, dervar en uventet succes ved de franske billetluger (med 1,02 millioner indløste billetter i 2013), vil blive lanceret på video-on-demand fra 1. september i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Irland og Tyrkiet. Filmen er en af ni Franske Komedier.

 

14. september 2015, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube