Det er ikke nemt at blive fri af deres gyldne lænker i The Gilded Cage

The Gilded Cage af Ruben Alves er en af ni Franske Komedier og vil snart være tilgængelig på video-on-demand. 

Historien, der er skrevet af instruktøren i samarbejde af med Jean-Andre Yerles og Hugo Gelin, omhandler Maria og Jose, et par, der er immigreret til Frankrig fra Portugal og arbejder som henholdsvis portner og byggepladsleder. I 30 år har de boet i kælderen af en Haussman-inspireret bygning i et fornemt område af Paris. De er diskrete, flittige og altid parate til at hjælpe, og så er de vellidte af såvel arbejdsgivere som naboer. Med andre ord er de blevet en uundværlig del af dagligdagen for de mennesker, de er omgivet af. Men som et lyn fra en klar himmel arver Maria og Jose et hus i Portugal. Og testamentet dikterer, at de kun må nyde formuen og dermed få muligheden for at udleve deres livsdrøm på betingelse af, at de forlader Paris for stedse og vender hjem til Portugal. Men ingen i deres omgangskreds ønsker, at de forlader Paris, og parret selv er ikke sikre på, om de har lyst til at blive fri af deres ‘gyldne lænker’.

Tro mod Ruben Alves’ personlige oplevelser (som søn af portugisiske immigranter i Frankrig) spilles Maria og Jose af de to portugisiske skuespillere Rita Blanco (Amour) og Joaquim de Almeida (der er bosat i USA). Datteren Paula spilles af fransk-portugisiske Barbara Cabrita, mens Marias ven, Rosa, spilles af den populære portugisiske skuespillerinde Maria Vieira. Filmens anden stjerneduo er et fransk par (manden er Joses chef) spillet af Roland Giraud og Chantal Lauby (Bryllupskaos) – der regelmæssigt optræder i franske comedy-shows.

The Gilded Cage er sjov, let og rørende og er en hyldest til det ydmyge portugisiske fællesskab og særpræg, der kendetegner portugiserne i Frankrig (herunder deres jobs, klipfisk, vin fra Porto, fado og fodbold). Filmen undersøger også, hvordan værtslandet behandler immigranterne og deres efterkommere, og den handler også om universelt påskønnede værdier, hvilket er en af grundene til filmens succes.

Filmen vandt Publikumsprisen ved den 26. udgave af Den Europæiske Filmpris samt ved den internationale komediefestival på Alpe d’Huez. I 2014 vandt Rita Blanco prisen for Bedste Skuespillerinde ved det portugisiske modstykke til Golden Globes. The Gilded Cage var et hit hos det portugisiske publikum i og med, at den var den mest sete film i Portugal i 2013 med 750.000 indløste billetter.

Efter at være blevet vist i franske biografer, hvor der blev langet 1,2 millioner billetter over disken – hvilket svarer til antallet af portugisiske immigranter i Frankrig – samt i Tyskland, Østrig og Schweiz vil The Gilded Cage nu være tilgængelig på video-on-demand i Danmark, Norge, Sverige, Storbritannien, Irland og Holland fra 1. september.

18. september 2015, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube