CITADEL: HVORDAN BESEJRER MAN SIN DYBESTE FRYGT OG DÆMONER?

En debutspillefilm indtager stolt pladsen i samlingen af Storfilm på Walk this Way: Citadel, en psykologisk gyserfilm skrevet og instrueret af Ciarán Foy

I Citadel slutter Tommy, en ung far (Aneurin Barnard – Mary, Queen of Scots), som lider af agorafobi efter et uprovokeret angreb på sin gravide kone, sig sammen med en præst (James Cosmo – The Pyramid TextsThe Runway) for at forsøge at rædde sin datter fra kløerne af en lokal bande af voldelige unge. For at overvinde sin frygt er Tommy nødt til at vende tilbage til det sted, som skræmmer ham mest: Citadel.

Inspireret af sin egen oplevelse med at blive overfaldet af en gruppe unge 18-årige, som efterlod ham med agorafobi, følger instruktøren omhyggeligt gyserfilmens forskrifter ved at placere hovedpersonerne i et realistisk miljø i form af en forsømt fattig forstad, der er tyranniseret af grupper af unge kriminelle. Er den trussel, Tommy føler, menneskelig eller overnaturlig? 

Historien er en allegori for moralsk forfald og vold i byer: Er det virkelighed eller et fantasifoster? Bliver vi paranoide på grund af nyhedshistorierne på tv? Eller burde vi kæmpe?

"Det er ironisk, at vi brugte så meget tid udenfor for at lave en film, hvori hovedpersonen lider af agorafobi!" forklarer producerne på den britisk-irske koproduktion, som blev filmet under en barsk kuldeperiode i Glasgow, Skotland. "I disse sibiriske vejrforhold stod vi over for alle tænkelige problemer (som aflyste fly, ufremkommelige veje og streng kulde.)"

Citadel fik overrakt publikumsprisen på SXSW Film Festival i 2012 og prisen for Bedste Film ex aequo på Galway Film Festival samme år. Filmen er nu tilgængelig på video-on-demand i Danmark, Norge, Sverige, Italien, Frankrig, Polen og Tyrkiet.

14. oktober 2015, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube