SELVTÆGTSMANDEN: RIGTIGT ELLER FORKERT?

På overfladen ligner den estiske instruktør Kadri Kõusaars (hvis debutfilm Magnus, blev vist i Un Certain Regard på Cannes-festivalen i 2007) anden film en almindelig thriller. Men ved nærmere eftersyn er Selvtægtsmanden (som hovedsageligt er optaget i Storbritannien med engelsk dialog) en fejlbehæftet, men ofte fængslende og fascinerende undersøgelse af moral og ansvarlighed.

Lee Ingleby spiller John, en akademiker, hvis liv splintres, da hans forlovede beslutter at få en abort og forlade ham. For at komme væk beslutter sig for at tage på et road trip med sin datter, Ronja, som han har leveret donorsperm til. Men som turen udvikler sig, bliver det hurtigt klart, at John er ivrig efter at dele en mørkere side af sit liv med Ronja (Lina Leandersson). Som fortaler for socialdarwinisme tror John på, at de svage, de gamle og de "moralsk forkerte" tærer på samfundet. Og han er parat til at hjælpe dem møde deres endeligt. Mens Ronja bliver involveret i en serie af mord, der er moralsk forvirrende for hendes unge sind, bliver John stadigt mere sikker på sin rolle som den ultimative dommer af rigtigt og forkert. 

Kõusaar forbliver en kontroversiel filmskaber i sit fødeland Estland, og denne titel viser hendes villighed til at udforske komplekse emner. Mens filmen har standardgenrefilmen som rygrad, foregår der tydeligvis en masse andet, idet filmen forsøger at få styr på en række komplekse og ømtålelige emner. Det er interessant, at naturen af Johns "selvtægt" aldrig fuldstændig fordømmes, alt imens han går fra at udsige dom over en slimet pædofil til at gøre det samme over for en busfuld af handicappede og uskyldige pensionister. Filmen forsøger at vise, hvor let det er at glide ind i en tilstand af moralsk vished. Æstetisk har Kõusaar et godt øje for at skabe nogle slående sekvenser, blandt andet et dejligt øjeblik, hvor John invaderer en natklub for at erstatte den dundrende technomusik og en efterfølgende surrealistisk klubscene, der driver af religiøs symbolik. 

Hvis du går til den som en genrefilm, vil Selvtægtsmanden skuffe. Men hvis du betragter den som et stykke mørk satire, er der meget mere at afdække og nyde i filmen. Som del af vores Skandinaviske samling  er Selvtægtsmanden tilgængelig fra 23. november i Danmark, Norge, Italien, Storbritannien, Belgien, Irland, Holland og Tyrkiet.

1. december 2015, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube