KING CURLING, POPULÆR OG SKRUPSKØR NORSK KOMEDIE

Den norske instruktør Ole Endresen tackler i sin debutspillefilm, King Curling, den usædvanlige olympiske sport curling, som har være populær i Norge siden 2012, hvor landsholdet vandt OL-guld. 

Truls Paulsen (hvis navn er snakken-bagvendt af navnet på den virkelige norske curlingmester, Pål Trulsen, spillet af Atle Antonsen) er curlingmester. Hans sans for nøjagtighed og detaljer har gjort ham til en næsten uovervindelig vinder. Men hans personlighedstræk gjorde en ende på det: Fordi han var påvirket af OCD, blev Truls udelukket fra konkurrencer og fra at have kontakt med sine gamle holdkammerater og blev tvangsindlagt efter at have flippet ud på isen. Efter at have tilbragt mange år på et psykiatrisk hospital vil Truls forsøge at vende tilbage til sporten for at gøre det muligt for sin gamle træner, Gordon (Ingar Helge Gimle), som er meget syg, til at få en dyr operation… Men han har ikke regnet med sin kone og plejer, Sigrid (Linn Skåber), som også selv er besat – med farven lyserød og med sin lille frække hund – eller med sin langhårede langvarige modstander, Stefan Ravndal (Kåre Conradi).

King Curling er en ejendommelig blanding af en gruppe af karakterer, der er ligeså skøre og farverige som filmkulisserne, og curlingsportens højpræcision. "Det er virkelig sjovt at se, hvordan deltagerne spiller og koncentrerer sig så seriøst – som om det var rugby eller noget andet virkelig svært, når det rent faktisk kun drejser sig om at skubbe en sten henover isen," siger instruktøren om sin film, den nordiske arvtager efter amerikanske sportskomedier som Af banen og Blades of Glory.

Denne usædvanlige film, som viste sig at være uhyre populær i Skandinavien, har allerede skabt en sensation uden for sine grænser. "King Curling er næsten som hvis Wes Anderson havde instrueret Dodgeball som en homage til Coen-brødrene, alt sammen under tilsyn af Aki Kaurismäki. En hylende morsom komedie med bred appel, der har det sjovt med at kapre alle de sædvanlige klichéer fra sportsfilm og samtidig inddrage en interessant refleksion over galskab," skriver La Presse (Canada).

Siden 23. November har det været Italien, Spanien, Storbritannien, Belgien, Irland, Holland, Polen og Tyrkiets tur til at nyde dette norske øjeblik af dumhed. King Curling er en af de fem film i Walk This Ways Skandinaviske samling.

26. november 2015, af Cineuropa

facebook

twitter

youtube