The Gilded Cage – å forlate et liv i tilsynelatende luksus er ikke enkelt

The Gilded Cage av Ruben Alves er en av ni franske komedier i samlingen Franske komedier, som straks er klar for strømmetjenester.

Skrevet av regissør Alves sammen med Jean-Andre Yerles og Hugo Gelin, forteller filmen historien om Maria og Jose, et portugisisk immigrantpar som jobber som henholdsvis portvakt og tilsynsmann på en byggeplass. I 30 år har de bodd i kjelleren i en Haussmann-stil-bygning i et finere strøk av Paris. Det diskret og hardtarbeidene paret er alltid hjelpsomme, og godt likt av sine arbeidsgivere og naboer. De har blitt en uvurderlig ressurs for dagliglivet som omgir de. Ut av intet arver Maria og Jose et hus i Portugal, men testamentet spesifiserer at de kun kan akseptere hvis de forlater Paris for godt og flytter tilbake til Portugal. Ingen ønsker at paret skal reise, og selv er de langt fra sikre om de ønsker å forlate sitt elskede gylne bur – et liv i luksus men ikke frihet.

I tråd med Ruben Alves’ eget liv (han er sønn av et portugisisk immigrant-par, som var inspirasjon til filmen), spilles Maria og Jose av de portugisiske skuespillerne Rita Blanco (Amour) og Joaquim de Almeida (som har flyttet til USA). Datteren, Paula, spilles av den fransk-portugisiske skuespillerinnen Barbara Cabrita, mens Marias venn Rosa spilles av den populære portugisiske skuespillerinnen Mari Vieira. Den franske duoen Roland Giraud og Chantal Lauby (Serial (Bad) Weddings), kjent fra den franske komi-sirkelen, har også sentrale roller i filmen.

Morsom, lettbent og rørende, The Gilded Cage hyller det portugisiske minoritetssamfunnet og alt de er kjent for i Frankrike (inkludert jobbene, salt torsk, vin fra Porto, fado og fotball). Den tematiserer også hvordan vertsnasjonen behandler immigrantene og deres barn.

Filmen vant People's Choice Award på den 26. European Film Awards, og ved Alpe d'Huez International Comedy Film Festival vant Chantal Lauby Beste kvinnelige rolle for sin innsats. I 2014 vant Rita Blanco pris for Beste skuespillerinne på den portugisiske Golden Globe. The Gilded Cage var en stor suksess blant det portugisiske publikum, og ble den mest sette filmen i Portugal i 2013 med 750.000 solgte billetter.

Etter lansering i Frankrike, hvor den fikk 1,2 millioner besøkende – sammenlignbart med antall portugisiske immigranter i Frankrike, Belgia, Tyskland, Østerrike og Sveits – blir The Gilded Cage tilgjengelig eksklusivt på strømmetjenester i Danmark, Norge, Sverige, England, Irland og Nederland fra 1. september.

18. september 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube