Kong Curling , en populær og ganske sær norsk komedie

I sin første spillefilm, Kong Curling, tar den norske regissøren Ole Endresen for seg den noe uvanlige olympiske sporten curling, som har nytt en viss popularitet i Norge siden 2012, da det norske laget vant OL-gull.

Truls Paulsen (navnet til rollefiguren, spilt av  Atle Antonsen, spiller på navnet til virkelighetens norske curlinglegende Pål Trulsen) er curlingmester. Hans sans for presisjonsarbeid og detaljer gjorde ham nærmest uslåelig. Men personlighetstrekkene førte også til at alt raste sammen: under påvirkning av en tvangslidelse ble Truls utestengt fra tevlinger og fra ytterligere kontakt med sine tidligere lagkamerater, og ble tvangsinnlagt etter at det klikket for ham på isen. Etter mange år i en psykiatrisk institusjon, prøver Truls å vende tilbake til sporten for å gjøre det mulig for den gamle hans gamle trener Gordon (Ingar Helge Gimle), som er alvorlig syk, å få en dyr operasjon… Men han har ikke tatt høyde for kona og vergen Sigrid (Linn Skåber), som har sin egen besettelse – med fargen rosa og med hennes rampete lille hund – eller for hans hårfagre gamle motstander Stefan Ravndal (Kåre Conradi).

Kong Curling er en selsom syntese av rollefigurer som er like sprø og fargerike som filmens scenografi, og høypresisjons-sporten curling. «Det er veldig morsomt å følge med på hvordan deltakerne holder på å spille og konsentrere seg så seriøst – som om de spilte rugby eller noe som er virkelig vanskelig, når det faktisk bare dreier seg om å skli en stein over isen,» sier filmskaperen om filmen sin, en nordisk arvtaker av amerikanske sportskomedier som Cool Runnings [norsk tittel Kalde rumper] og Blades of Glory.

Denne noe uvanlige filmen, som ble særdeles populær i Skandinavia, har allerede vekket oppsikt utenfor landegrensene: «Kong Curling er nesten som om Wes Anderson skulle ha regissert Dodgeball som en hyllest til Coen brødrene, under oppsyn av Aki Kaurismäki. En kostelig komedie med bred appell som har det gøy seg med å konfiskere alle de vanlige klisjéene i sportsfilmer, og også bærer i seg en interessant refleksjon over galskap,» skriver La Presse (Canada).

Siden 23. november har det vært Italia, Spania, Storbritannia, Belgia, Irland, Nederland, Polen og Tyrkias tur til å nyte dette norske øyeblikket av vanvidd. Kong Curling er en av fem filmer i Walk This Ways Skandinavisk Samling.

26. november 2015, av Cineuropa