Silent Sonata om krigsföring: det är show business

Kan man göra en film som fångar krigs essens? Den slovenska regissören Janez Burger ger sig ut för att göra det i sin film Silent Sonata. Filmen är en del av vår Premium Film-samling, och den kommer vara tillgänglig från och med 30 september.

Filmen har inte någon dialog överhuvudtaget, utan erbjuder istället ett vackert ljudlandskap och prisvinnande musik (Vesna Award för bästa ljud och musik) och poetiskt filmfoto.

Silent Sonata börjar med att introducera diverse färgstarka och romantiska karaktärer, som tillhör en kringresande cirkus. Presentationen blir plötsligt avbruten av filmens förtexter: rädda, snabba andetag i mörker, till ljudet av exploderande bomber. I dagsljuset undersöker en fader (Leon Lučev) sitt skottskadade hus tills han hittar det han letar efter, sin frus döda kropp. I den spända atmosfären, där inga ord kan förmedla sorgen och rädslan som personerna känner, rullar cirkusen plötsligt in i filmen igen. Med visuell poesi följer filmen hur familjen och cirkusartisterna skapar en relation.

Regissörens uppfattning om att både krig och cirkus är former av show business är explicit i en av filmens mest häpnadsväckande scener. En pansarvagn kommer till huset och medan fadern tar fram sitt skjutvapen framför två av cirkusartisterna, muskelmannen (Viatcheslav Volkov) och eldslukaren (David Boelee), sina konster framför pansarvagnen. I en annan scen som sjuder av svart komedi gör samma pansarvagn diverse tricks, som att försvinna i en dimma och snurra runt 360 grader – bara för att sprängas av ett jetplan.

Drivkraften i Silent Sonata är hur det är att leva i en krigshärjad miljö: ”Krig förändrar sin form, men det betyder inte att det inte är en väsentlig del av mänsklig natur och som sådan en del av den miljö som vi lever i”, förklarar Burger. ”Silent Sonata är en film som tacklar frågan om hur man överlever i en sådan miljö”. Beslutet att göra filmen utan dialog är central för temat om krigsföring. Regissören menar att, ”orden i krig är lögner, så jag behöver dem inte”. Silent Sonata saknar ingenting – inte ens ord.

I sin allegori om krigsföring bestämmer sig Burger för att inte måla allting i svartvitt och han avslutar sin film med en exceptionell tagning från ovan när cirkusen ger sig ut för att fortsätta sin resa… förhoppningsvis till en mer fredlig plats.

Silent Sonata var Sloveniens officiella bidrag för Bästa utländska film vid Academy Awards 2012, och den nominerades till European Film Academy Awards 2011. Den är nu tillgänglig på Walk This Way i Danmark, Norge, Frankrike och Tjeckien.

den 5 oktober 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube