The Scapegoat och åtskilliga galna familjer

Med The Scapegoat har den franska regissören Nicolas Bary regisserat sin andra fullängdsfilm samt sin andra litterära adaption efter Trouble at Timpetill (2007), vilken han adapterade från Henry Winterfelds verk.

I The Scapegoat är den äldsta sonen Benjamin Malaussène (Raphaël Personnaz, The Princess of Montpensier, The Minister and The New Girlfriend) ansvarig för en större familj som bor i det populära distriktet Belleville (Paris). Familjen är glad men kaotisk och barnen får klara sig själva eftersom deras mamma konstant är på jakt efter nya älskare, och ”papporna stannar aldrig länge”. Benjamins jobb är dock inte så vanligt: han är anställd av föreståndaren (Guillaume de Tonquédec) av en stor Parisisk affär för att, på konfidentiell basis, jobba som en syndabock. När flertalet incidenter inträffar vart han än går faller inspektörers misstankar självklart på honom. En orädd och förförisk journalist med efternamnet Aunt Julia (spelad av Bérénice Bejo i The Artist, Det Förflutnaoch The Search) slår följe med honom i en strävan efter att bevisa hans oskyldighet.

Skådespelarregissören Emir Kusturica, en tvåfaldig vinnare av Palme D’Or-priset (Farewell, Underground, Svart katt, vit katt), agerar mot denna grupp av galna karaktärer i en likvärdigt dramatisk roll. Isabelle Hupert (My Little Princess, Valley of Love) spelar redaktör jämte två skådespelerskor som antar huvudroller i andra filmer i Comedy Collection av Walk this Way-projektet: Mélanie Bernier (The Brats av Anthony Marciano) som en av systrarna i den vilda familjen, och Alice Pol (Supercondriac av Dany Boon) som en barnpsykiatriker. Runt 50 ytterligare skådespelare och mer än 100 statister agerar i detta drama och får bokens extravagans att framstå på den stora skärmen.

The Scapegoat är adapterad från en bok med samma namn av den franske författaren Daniel Pennac. Det är den första boken ur den väldigt framgångsrika Malaussène-serien, vilken består av sex volymer som är publicerade mellan 1985 och 1999. Den varsamt utförda konstnärliga regin i kombination med musik av Rolfe Kent (Dexter, The Men Who Stare at Goats) fångar berättelsens skruvade atmosfär.

Denna Fransk-Belgisk-Luxemburgska samproduktion, med release i slutet av 2013 i mer än 300 franska biografer, kan enbart ses via Video on Demand i Danmark, Sverige, Tyskland, Irland, Nederländerna, Norge, Österrike och Storbritannien. The Scapegoat är en den utav en samling av nio Franska komedier som kommer att finnas tillgängliga från och med den 1:a september i år.

den 10 september 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube