The Arbiter: Rätt eller fel?

På ytan ser den andra filmen från den estländska regissören Kadri Kõusaar (vars långfilmsdebut Magnus visades som en del av Un certain regard vid filmfestivalen i Cannes 2007) ut att vara en ganska vanlig thriller. Men vid närmare granskning visar sig The Arbiter (som huvudsakligen spelades in i Storbritannien med engelsk dialog) vara en ojämn men fascinerande och fängslande skildring av moralitet och ansvarighet.

Lee Ingleby spelar John, en akademiker vars mysiga liv krossas när hans fästmö bestämmer sig för att ha en abort och lämna honom. Han ger sig ut på en långresa med sin dotter Ronja, som han dessutom förser med donatorsperma, för att komma undan. Det blir dock uppenbart under resans gång att John är ivrig att visa (Lina Leandersson) livets mörka sida. John, som är en förespråkare av socialdarwinism, tror att de svaga, de gamla och de ”moraliskt felande” förstör samhället. Och han är förbered att hjälpa dem möta sina slut. Medan Ronja blir involverad i en våg av mord, vars moralitet är förvirrande och konstigt för hennes unga sinne, blir John allt mer övertygad om sin position som den ultimata skiljedomaren mellan rätt och fel.

Kõusaar förblir en kontroversiell filmskapare i Estland och filmen visar hennes villighet att utforska komplicerade ämnen. Samtidigt som filmens genrekonventioner är dess ryggrad så är det uppenbart att det är mycket som pågår medan filmen försöker få grepp om flera invecklade frågor. Johns självutnämnda roll som ”skiljedomare” är intressant nog aldrig fullständigt fördömt och vi ser honom döma en sliskig pedofil likväl som oskyldiga handikappade och pensionärer. Filmen försöker på så sätt visa hur enkelt det är att bli övertygad om sin egen moraliska överlägsenhet. Estetiskt sett är Kõusaar bra på att skapa fängslande sekvenser, till exempel en scen där John attackerar en nattklubb för att ersätta den dunkande technomusiken och annan en surrealistisk scen i klubb som dryper med religiös symbolism.

Den som hoppas på att se en traditionell genrefilm kommer bli besviken av The Arbiter. Men om man ser filmen som en mörk satir så finns det desto mer att upptäcka och njuta av.

Del av vår Skandinaviska samling, The Arbiter är tillgänglig från och med 23 november i Danmark, Norge, Italien, Frankrike, Storbritannien, Belgien, Irland, Nederländerna och Turkiet.

den 1 december 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube